Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Pensionskapital kan finansiera infraprojekt

Publicerad: 6 februari 2014, 10:59

I går höll Skanska ett riksdagsseminarium om OPS, offentlig-privat samverkan, och möjligheten att låta pensionskapital finansiera utbyggnaden av den svenska infrastrukturen. Även Tredje AP-fonden, som gärna vill investera svenskt pensionskapital i svenska OPS-projekt, deltog.


Jennifer Clark, chef för Hållbarhetsfrågor i Skanska UK delade med sig av Skanskas erfarenheter av på OPS-projekt i Storbritannien. Patrik Larsson, vice vd Skanska Sverige, nämnde en rad stora infrastrukturprojekt som han menar kan tidigareläggas genom OPS.  Några exempel är en utbyggnad av Malmbanan, en fast förbindelse mellan Helsingborg-Helsingör och den östliga förbindelsen i en ringled kring Stockholm.

Enligt Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius kan investeringar i infrastruktur med OPS ge tryggare pensioner. OPS-projekt gör det möjligt att kombinera en stabil och rimlig avkastning på kapitalet i infrastruktur med nytta för samhället i stort, menar hon.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.