Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Platinum till Skanskas nya huvudkontor

Publicerad: 11 april 2014, 10:09

Bild 1/2  Skanskas huvudkontor drivs nästan uteslutande med el från den egna vindkraftparken i Sjisjka. Foto: Mattias de Frumerie

Foto: Mattias de Frumerie

Skanskas nya huvudkontor på Kungsholmen i centrala Stockholm är nu certifierad på den högsta nivån – platinum – enligt den internationella miljöcertifieringen Leed.


Det nya huvudkontoret stod klart i januari 2014. Där vill Skanska visa upp nytänkande både när det gäller planlösning, energianvändning och miljöhänsyn.

– Vi uppmuntrar våra kunder att ställa tuffa miljökrav. Det är därför en självklarhet att våra egenutvecklade projekt ska vara Leed-certifierade. Vi måste leva som vi lär, särskilt på vårt eget huvudkontor, säger Caroline Arehult, vd Skanska Fastigheter Stockholm.

För att uppfylla Leed-certifieringens krav för nivå platinum använder sig Skanska bland annat av ett egenpatenterat kylsystem samt el från den egna vindkraftparken Sjisjka. På taket finns gröna ängsväxter och kupor för bin.

Skanska satsar även på miljövänliga transporter till och från huvudkontoret. Det finns en bilpool med elhybridbilar samt ett stort cykelgarage.

– Under projektets gång har vi arbetat hållbart på alla nivåer. Förutom de tekniska lösningarna lyckades vi även med hjälp av två avfallsspecialister återvinna 99 procent av byggavfallet. Leed-certifieringen är för mig ett kvitto på att vi har lyckats leva upp till våra högt ställda ambitioner, säger Caroline Arehult.

Relaterade artiklar

Platinum till Skanskas nya huvudkontor

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.