Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Povel används av 200 byggföretag

Publicerad: 10 april 2018, 04:00

Göran Lundström, vd för Åhlin & Ekeroth.

Povel når sedan första kvartalet 2018 över 200 byggföretag som tillämpar ledningssystemet, vart och ett med anpassningar efter sina egna behov och mål. Byggindustrin har tagit pulsen på två av Povelföretagen, Åhlin & Ekeroth och finalisten nyligen till Lean-priset 2018, Sven Johansson Bygg.


För byggföretaget Åhlin & Ekeroth blev 2017 det hittills framgångsrikaste året sett till omsättning och rörelsemarginal sedan grundandet 1987. För första gången sprängdes miljardvallen och rörelsemarginalen låg på drygt fem procent.

I dag har den Linköpingsbaserade koncernen med verksamheter inom byggservice och marksektorn sedan flera år verksamhet över större delen av Östergötland. Sedan snart tiotalet år har företaget utvecklat en egen, anpassad version av byggledningsverktyget Povel.

– Det är vårt eget system, Povel-online, och finns bakom i stort sett allt vi gör, säger vd Göran Lundström.

I dag har Åhlin & Ekeroth 430 medarbetare, upp från drygt 350 för ett par år sedan. Den egna versionen av Povel har säkrat att nyanställda kommer in i Åhlin & Ekeroths processer och arbetsmetoder på ett enhetligt sätt, menar Göran Lundström.

– För oss har det blivit en metod att kunna skala upp verksamheten och under full kontroll i alla delar. Det gör att nyanställda snabbt kommer in i hur vi arbetar.


Lätt att samköra med byggföretagens verksamhet

Ibland liknas ledningssystemet Povel vid ett skelett där arbetsböcker, blanketter och instruktioner enkelt kan samköras med byggföretagens muskler, själva affärs- och byggverksamheten i form av medarbetare och produktion.

– Det är det som är själva grejen, menar Göran Lundström. Här finns allt samlat, alltifrån hur vi byter ut fönster till genomförandet av riktigt stora projekt där allt måste hållas samman mot tid, budget och kvalitet.

Bland de pågående uppdrag i Östergötland finns en rad ombyggnads- och nybyggnasprojekt av bostäder till stora offentliga projekt som bland annat det nya Tinnerbäckshuset i Linköping, Rättspsyk i Vadstena i två etapper, en tillbyggnads för ledningscentralen för polisen i Linköping, en ny vårdcentral i Hageby, seniorboenden i Åby och en utbyggnad av Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Åhlin & Ekeroth genomförde för tio år sedan också en stor genomlysning av företaget för att ISO-certifiera sig med ISO 9 001 och ISO 14 001, ett par processer som kräver både tid och resurser.

– Eftersom vi siktade på att vara med och tävla om offentliga beställningar var det aldrig ett alternativ att inte certifiera oss.

Med ledningssystemet väl inarbetat var det heller inga svårigheter att tillämpa certifieringarna i det dagliga arbetet, menar Göran Lundström.

När Maria Vogler kom till Sven Johansson Bygg med 65 anställda hade hon en gedigen bakgrund från fordonsindustrins system och Leanmetoder. Företaget hade vid tillfället 35 medarbetare. Povelarbetet var uppstartat och företagsledningen stöttade helhjärtat förslaget att kombinera Lean med ledningssystemet.

– Jag hade ju Lean med mig men fick börja med att läsa in mig på Povel. Tillsammans med alla yrkesarbetare och tjänstemän skapade vi processflödesscheman och upptäckte snabbt hur bra Povel och Lean fungerar ihop. Det passar bra för företag som växer.

Kombinationen är optimal för Sven Johansson Bygg, poängterar också delägaren Annika Andersson, delägare.

– Vi har de senaste åren varit i kraftig tillväxt, vi har dubblat omsättning och personalstyrka två gånger på tio år och 2017 var ett rekordår både till omsättning, personalstyrka och vinstmarginal.

Efterfrågan från byggföretag som vill driva kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbete ökar ständigt, understryker Peter Schyum, Povelansvarig.

– Vi har ett mycket intensivt 2017 bakom oss och genomförde inte mindre än åtta företagsgemensamma Povelintroduktioner runt om i landet.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.