Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Projektet ska bli byggarnas egen stad – nu får Construction City grönt ljus

Publicerad: 7 maj 2021, 03:45

Bild 1/2  Construction City ska bli en samlingsplats för hela den norska byggbranschen.

Foto: Construction City

I ett 85 000 kvadratmeter stort kontorskomplex i Oslo ska ett 40-tal bolag inom bygg, anläggning och fastighet få ny hemvist. Projektet, Construction City, är tänkt att främja innovation och samarbeten i branschen. Nu har projektet fått bygglov.


Ämnen i artikeln:

ObosAF Gruppen

Ett kontor, ett företagskluster och ett utbildningscentrum för byggbranschen. Construction City är ett koncept som rymmer flera delar.

Det hela började med att Obos, AF Gruppen och Betonmast talade om att flytta till ett gemensamt högkvarter. Men de norska storbyggarna valde att ta projektet både ett och två steg längre. I Oslostadsdelen Ulven, som är under uppbyggnad, ska Construction City inte bara bli ett kontorskomplex, utan även ett innovationskluster där hela byggbranschen vara med och prata framtidslösningar och samverkan. Det var i ett möte mellan Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj och AF Gruppens dåvarande koncernchef Morten Grongstad som idén föddes.

LÄS MER: Så har AF Gruppen vuxit till en storspelare i svensk byggbransch 

– Det var verkligen ett genombrottsmöte. Vi kom överens om att göra något som skulle lyfta hela branschens konkurrenskraft. En fastighet och ett klusterkoncept som välkomnar alla aktörer – konkurrenter, partners och utbildningsinstitutioner, berättar Daniel Kjørberg Siraj på Construction Citys hemsida.

Även om själva byggnaden inte kommer att vara färdig för inflyttning förrän 2025 är det redan full aktivitet i klustret Construction City. Ett 70-tal företag har anslutit sig – från stora branschaktörer som JM och Sweco till mindre byggföretag. Men även techjättar som Cisco och Microsoft återfinns bland medlemmarna. Nyligen startades också ett vd-nätverk inom klustret. 

LÄS MER: Därför lyckas norska byggare så bra i Sverige 

Benedicte Økland är vd för klusterdelen av Construction City. Hon ser det stora intresset från branschen som ett kvitto på att alla vill ha mer verkstad.

– Våra medlemmar kommer från hela värdekedjan. Det är de som bygger framtidens byggindustri i Norge, säger hon.

I början av maj stod det klart att Oslos plan- och byggnadsnämnd ger bygglov till projektet. Om allt går som planerat blir det byggstart i oktober 2021.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

ObosAF Gruppen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.