Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Råå förskola vinner Träpriset

Publicerad: 11 mars 2016, 14:46

Bild 1/3  Fasaden bryts upp av några enstaka stora fyrkantiga panoramafönster och långa trekantiga fönsterpartier som är lågt placerade av hänsyn till de mindre barnen.

Foto: Elin Bennewitz

Vinnare av Träpriset 2016 är Råå förskola. Juryn tar i sin nominering fasta på hur byggnadens volym får forma de inre rummen samt den noggrant genomförda materialhanteringen.


Ämnen i artikeln:

HelsingborgRåå

Råå förskola var en av tio nominerade till Träpriset 2016. Förskolan är ritad av Dorte Mandrup och Pernille Svendsen på danska Dorte Mandrup Arkitekter. Peab var totalentreprenör och Kärnfastigheter byggherre.

– Jag tycker man ska vara extremt stolt över att vinna Träpriset för det är mycket hård konkurrens, det är högt ställda krav och det är bara var fjärde år, säger Anders Svensson, juryordförande för Träpriset 2016.

Läs mer: De är nominerade till Träpriset 2016.

Råå förskola ligger intill Helsingborgs äldsta skola som fortfarande är i bruk - Råå södra skola. När det i början av 2000-talet stod klart att den gamla skolan behövde totalrenoveras beslutade kommunen att bygga en ny förskola i samband med renoveringen. Skol- och förskoleprojektet var nominerat till Årets Bygge 2014.

Läs mer: Vågräta vindar formar Råås skolbygge.

Dorte Mandrup Arkitekter fick uppdraget att rita förskolebyggnaden genom en arkitekttävling. Förskolebyggnaden ligger mellan den gamla skolan och strandkanten, bara några meter från Öresund, och arkitekten Dorte Mandrup lät sig inspireras av Råås kustlandskap med fiskebodar och sanddyner när hon ritade byggnaden. Både fasad och tak är klätt med smala ribbor av stående panel i träslaget Robinia, som ibland kallas falsk akacia.

Robinian bryts upp av trekantiga takfönster, några enstaka stora fyrkantiga panoramafönster och långa trekantiga fönsterpartier som är lågt placerade av hänsyn till de mindre barnen. På håll syns spetsarna på förskolans takparti sticka upp ur en sanddyn som en liten samling hyddor.

Juryns vinnarmotivering

”Råå förskola är ett gott exempel på hög ambitionsnivå från byggherre och arkitekt såväl i fråga om att forma en inspirerande miljö och skala på barnens villkor, tolka platsens förutsättningar och utnyttja träets möjligheter till lekfulla och nyskapande former och uttryck. Juryn värdesätter särskilt att denna höga ambitionsnivå tillämpats i en kommunal byggnad ägnad för barn. Det är en kategori byggnader som inte alltid ägnas störst omsorg och ambition. Byggnadens volym formar de inre rummen till nya världar att upptäcka och ger utblickar mot hav och land samtidigt som den yttre gestalten formar sig till landskap och ett alldeles eget och kongenialt tillägg till den existerande bebyggelsen i fiskeläget. Materialhanteringen och detaljeringen är noggrant genomförd och bjuder på en ny väg att utforma klimatskyddet liksom en rikt formad interiör som svarar mot funktionella behov och inbjuder till beröring och upplevelser. Råå förskola bidrar på ett övertygande sätt till att lyfta betydelsen av rum för barn och unga.”

Träpriset i korthet

Träpriset är en arkitekttävling som delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar vår samtid. Vinnaren av Träpriset 2016 är den tolfte träpristagaren sedan 1967. Träpriset är instiftat av Svenskt Trä.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

HelsingborgRåå

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News