Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Räkna med limträ! Det är både ekonomiskt och hållbart

Sverige har en tätposition inom modernt industriellt träbyggande. I dag byggs mer än tjugo procent av flerbostadshusen i trä och andelen kontorsbyggnader, skolor, vårdmiljöer, idrottshallar och andra samhällsfastigheter som byggs i trä växer också stadigt. Samtidigt finns det fortfarande en osäkerhet hos många beställare som är vana vid att bygga med andra material. Inte sällan handlar det om prislappen.

Publicerad: 16 november 2021, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

IFU Arena i Uppsala är en av de nya stora sportarenorna, med konstruktion av limträ och KL-trä och Johan Fröbel, Svenskt trä.

Foto: Svenskt trä.


Ämnen i artikeln:

limträSvenskt Trä

Talesättet ”tid är pengar” kan kännas lite slitet. Men när det kommer till att bygga med limträ, så är det fortfarande lika aktuellt. Limträ är enkelt att både hantera och bearbeta vilket resulterar i kortare byggtider. Det i sin tur betyder färre transporter, enklare och smartare logistik och lägre monteringskostnader. Tillsammans utgör det viktiga parametrar i byggprocessen som gör skillnad på sista raden. 

Trots att limträ har över 100 år på nacken är materialet modernare än någonsin. Det hänger förstås ihop med att vi har fått en större medvetenhet om limträets positiva miljö- och klimategenskaper och att allt fler insett materialets tekniska, konstruktionsmässiga, arkitektoniska och estetiska möjligheter. Limträ är, bokstavligt talat, den bärande beståndsdelen och en självklar komponent i modern träbyggnadsteknik. 

I det moderna industriella träbyggandet sker en stor del av produktionen i en industri som är anpassad för ändamålet. Prefabricering öppnar upp för effektivisering vilket leder till att byggtiderna kan förkortas, utan att man för den skull behöver göra avkall på vare sig kvalitet eller design. En högre grad av prefabricering ger mindre avfall och färre arbetsmoment på byggplatsen. Mindre spill innebär också lägre materialkostnader. 

Att limträ ger en lättare konstruktion än andra material förenklar, snabbar på och sänker kostnaderna för grundläggningsarbetet. Det innebär också att antalet leveranser till byggplatsen kan minska vilket förstås är bra, både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. En extra bonus är att genomtänkta leveranser och snabbt montage minskar störningar i trafik och i närområdet.

Limträ är ett hållbart material på flera sätt. Det kan underhållas och repareras och delar av en limträbalk eller limträpelare kan vid behov bytas ut. Utifrån de konstruktiva förutsättningarna kan limträelement demonteras och återanvändas. De kan då bli en del av cirkulära affärsmodeller som skapar högre resurseffektivitet, med möjligheter till bättre lönsamhet och nytta för miljön som resultat.

Min förhoppning är att vi snart ska kunna lämna diskussionen om det är dyrare att bygga med trä än andra konstruktionsmaterial. Vad som avgör prislappens storlek beror främst på projektet och platsens förutsättningar, organisation, arkitektoniska lösningar, byggteknik och annat som sällan kan kopplas till materialet.

Det vi vet är att byggtiderna blir kortare och att byggherren får snabbare avkastning på sin investering när valet faller på limträ och modern träbyggnadsteknik. Dessutom ger det oss möjlighet att vara med och bidra till ett mer klimatsmart byggande och en hållbar samhällsutveckling.

Johan Fröbel

 

Johan Fröbel är chef för teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

limträSvenskt Trä

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.