Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ramavtalet som ska få ner bostadsbristen igång

Publicerad: 17 november 2017, 05:00

Enligt Mikael Karlsson, fastighetschef i Nyköping, ska de nya husen i kommunen främst syfta till att fylla det sociala behovet.

Snart börjar monteringen av det första hus som byggs i enlighet med SKL:s ramavtal för bostadshus. Huset förbereds just nu i Hjältevadshus fabrik i Småland och kommer att börja monteras i slutet av november i Nyköping.


– Det känns jättespännande! Vi har haft många tankar och idéer som vi hoppats skulle bli verklighet och nu blir det av, säger Ulrik Herbertsson, Affärsområdeschef projekt på Hjältevadshus/Hultfredshus som bygger huset och är rangordnade som etta i den del av avtalet som gäller lägre hus.

SKL:s ramavtal tecknades under våren 2017. Det första hus som nu byggs är ett lägre hus med 22 lägenheter i Nyköping, som Nyköpings kommun beställt.

– Syftet är främst att täcka det sociala behovet som kommunen har. 10 procent kommer dock att upplåtas till allmännyttans kö så vi får en blandning av hyresgäster, säger Mikael Karlsson, fastighetschef i Nyköping.

Tiden från avrop till att husen ställs är kort - ungefär åtta månader för Nyköping. Dessutom blir bostäderna prisvärda.

– Byggnationskostnaderna blir lägre än vanligt per kvadrat och år och kommer vi ner tillräckligt i hyra gör det gör i sin tur att vi kan söka stadsbidrag och då få en ännu bättre prisbild, säger Mikael Karlsson, som tillägger att man har ett kommunstyrelsebeslut om att avropa ytterligare tre typhus från SKL:s ramavtal inom en ganska snar framtid.

På plats i november

Huset som ska ställas på plats i november monteras som bäst i Hjältevadshus fabrik, men under varunamnet Hultsfredshus. Företaget har än så länge fått tre beställningar via SKL:s ramavtal – varav ett är en så kallad förnyad konkurrensutsättning – alltså att avroparen velat anpassa huset till vissa förutsättningar och gjort en miniupphandling bland de byggföretag som har ramavtal.

– Vi får minst en förfrågning eller fråga i veckan från kommuner och bostadsbolag som har tankar om avrop. Så vi är positiva även om det inte lett till så många konkreta affärer än, säger Ulrik Herbertsson på Hjältevadshus/Hultfredshus.

Mikael Thorgren, affärsområdeschef på Lindbäcks bygg.

Lindbäcks bygg som är rangordnade som etta i den del av ramavtalet som gäller högre hus har fått avrop på ett hus som ska monteras under nästa år i Kiruna. Kiruna kommun beställde huset efter två misslyckade upphandlingsförsök, men eftersom staden har speciella förhållanden med stadsflytten och begränsad tid på året då det passar bra att bygga hus kommer de inte vara dags för inflytt i huset förrän och begränsad tid på året då det passar bra att bygga hus kommer de inte vara dags för inflytt förrän årsskiftet 2019/2020.

Lindbäcks har fått många förfrågningar om ramavtalet och de har även själva varit ute i kommunerna och sökt uppdrag. Det kontrakt de har idag motsvarar ca 4 procent av företagets årliga kapacitet, men Mikael Thorgren, affärsområdeschef är inte orolig över det.

– Vår erfarenhet av den här typen av avtal är det dröjer innan de kommer igång. Om några år räknar vi med att ha minst fyra till fem projekt per år – 2-300 lägenheter – och då kommer 10–15 procent av vår kapacitet, trots utökad sådan, vara inom SKL, säger han.

Själv tycker han det är ett väldigt bra ramavtal.

– Möjligheten till förnyad konkurrensutsättning gör ju att man i princip kan bygga det mesta med det här avtalet vilket gör att vi kan lösa ut de flesta av våra kunders behov, säger han.

"Kan vi hjälpa till är vi nöjda"

Sara Baggström är kategoriansvarig bostad och entreprenad, på SKL Kommentus – som hanterar ramavtalet, och hon är nöjd med resultatet av ramupphandlingen.

– Vi har inte haft några direkta mål för hur många bostäder avtalet ska generera, därför är det svårt att säga något om sex slutna avtal är mycket eller lite, men det finns ett stort behov av bostäder så kan vi hjälpa till på något sätt är vi nöjda, säger hon.

Att hälften av de som gjort avrop på ramavtalet gjort det enligt modellen förnyad konkurrensutsättning är lite förvånande tycker hon.

– Jag tänkte nog att vi har ganska goda anpassningsmöjligheter i typhusutförandet, men vi har förstått att det är många som har speciella förhållanden. Det var ju också därför vi införde möjligheten till ytterligare anpassning genom förnyad konkurrensutsättning, så att man ska kunna använda avtalet även om man har tuffare krav, säger hon.

SKL Kommentus tittar nu på om det skulle gå att skapa ytterligare ramavtal för husbyggande.

– Vi har en förstudie tillsammans med SKL, vårt moderbolag, som handlar om förskolor. Den syftar till att ta reda på vad det finns för behov och hur behovet ser ut för ett eventuellt ramavtal även här, säger Sara Baggström.

SKL:S RAMAVTAL

I den första delen av upphandlingen, som omfattade hus på 2–4 våningar, slöts tidigt i år ramavtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus, BoKlok, NCC och Villa VIDA. I mars skrevs avtal för högre hus med Lindbäcks Bygg och NCC.

Ramavtalet ska användas av såväl kommunerna och kommunala bolag och är ett försök att hjälpa till att lösa bostadsbristen i kommunerna.

De upphandlade husen är så kallade lamellhus som klarar byggregler även i bullriga lägen eftersom sovrum kan placeras på husets tysta sida. Avtalet har rangordning vilket innebär att den som avropar börjar med att kontakta den leverantör som står rangordnad som nummer ett. Det är alltså i första hand Hjältevadshus/Hultsfredshus och Lindbäcks hustyper som kommer att byggas om man inte ser anledning att frångå rangordningen.

Här byggs de första husen som upphandlats via SKL:s ramavtal:

■ Lägre hus enligt ramavtalet: Mariestad och Nyköping (Hjältevadshus/Hultsfredshus).
■ Lägre hus enligt förnyad konkurrensutsättning: Strängnäs och Leksand (Boklok).
■ Högre hus enligt ramavtalet: Kiruna (Lindbäcks bygg).
■ Högre hus enligt förnyad konkurrensutsättning: Ulricehamn (Hjältevadshus/Hultsfredshus).

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.