onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Rapportaktuella Peab om cementkrisen: ”Säkrar med egen import”

Publicerad: 28 oktober 2021, 07:49

Jesper Göransson, vd och koncernchef på Peab. Foto: Peab

Peab jobbar med att säkra cementtillgången genom egen import för att kunna stå emot en eventuell cementkris. Det rapporterar bolaget i sin senaste delårsrapport, som visade på ökad omsättning och starkare resultat.

Ämnen i artikeln:

PeabPeab BostadPeab Sverigebyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Peab ökade nettoomsättningen i tredje kvartalet till 16,1 miljarder kronor, jämfört med tredje kvartalet i fjol då omsättningen landade på 14,8 miljarder. Även rörelseresultatet bättrades på till 1,1 miljarder kronor jämfört med 844 miljoner kronor i motsvarande kvartal i fjol.

Orderingången ökade i kvartalet och uppgick till nära 13,9 miljarder kronor, jämfört med 11,7 miljarder för samma period i fjol.

LÄS MER: Därför bildar Peab en helt ny region: ”Kräver stort fokus”

I sitt vd-ord konstaterar koncernchefen Jesper Göransson att trenden för 2022 överlag visar på fortsatt tillväxt inom såväl bostadsbyggande som anläggning, medan övrigt husbyggande har en mer försiktig utveckling. 

Osäkerheten avseende material- och energipriser består. Men bolaget har hittills hanterat prisökningarna väl och fortsätter att arbeta med att effektivisera produktionen. Även den hotande cementkrisen är en osäkerhet framöver, då det fortfarande är oklart om Cementas kalkbrytning i Slite kommer att fortsätta utan avbrott.

”Även i denna fråga fortsätter vi att följa situationen, och framför allt att arbeta med egna alternativa bindemedel samt säkra tillgången till cement genom egen import”, skriver Jesper Göransson.

Fördelat på affärsområden har Bygg minskat nettoomsättningen med fyra procent hittills i år, men i det tredje kvartalet har den nedåtgående trenden brutits och omsättningen ökade med tre procent – från nära 5,8 miljarder i tredje kvartalet i fjol till strax under 6 miljarder för årets kvartal.

Norska bolagsförvärv

I affärsområdet Anläggning ökade nettoomsättningen för tredje kvartalet med åtta procent – nära 3,3 miljarder kronor, jämfört med 3,0 miljarder samma period i fjol. Rörelseresultatet bättrades också på i kvartalet, från 92 miljoner i fjol till drygt 1 miljard i år.

Peab Anläggning fick under kvartalet också ett tillskott i form av det norska anläggningsbolaget HGT AS i Bergen. Bolaget omsatte 150 miljoner norska kronor i fjol och Peab äger nu 90 procent av aktierna.

Ett norskt förvärv gjordes även i affärsområde Industri – Frøseth AS i Trøndelag är ett bolag som är verksamt inom ballast, beläggning, transporter och recycling. Med förvärvet följde 40 nya medarbetare, nio täkter, ett asfaltsverk och en modern maskinpark. Verksamheten omsatte cirka 104 miljoner norska kronor.

Rörelseresultatet inom Industri ökade med drygt hundra miljoner till 576 miljoner kronor i kvartalet. Omsättningen sjönk något, till knappa 6,2 miljarder kronor.

Affärsområde Projektutveckling ökade omsättningen i kvartal 3 med en miljard till nära 6,4 miljarder kronor. Framförallt är det bostadsutvecklingen som står för ökningen. Rörelseresultatet i kvartal tre bättrades också på – från 162 miljoner i fjol till 326 miljoner i år.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev