fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Rapportras för Bonava – sålde 96 procent färre bostäder i Sverige

Publicerad: 2 februari 2023, 14:44

Peter Wallin, vd Bonava

Foto: Pressfoto

Bonava redovisade ett svagare resultat än väntat under det fjärde kvartalet, reviderar sina finansiella mål och slopar utdelningen. ”Vi ser en svagare efterfrågan”, skriver vd Peter Wallin och verksamheten ska nu anpassas till lägre volymer. Aktien faller tungt på börsen.

Ämnen i artikeln:

SvepetBonavadelårsrapportbostadsbyggandebostadsutveckling

JB


Bonavas rörelseresultat blev 338 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2022, klart svagare än de 595 miljoner kronor som analytikerna i Infronts prognossammanställning räknat med och närapå en halvering från 633 miljoner det fjärde kvartalet 2021. Samtidigt föreslår styrelsen att ingen utdelning lämnas för 2022, väntat här var en utdelning på 3,35 kronor.

"Vi ser en svagare efterfrågan på våra marknader och för att möta risker och stå starka långsiktigt anpassar vi verksamheten därefter", skriver vd Peter Wallin i vd-ordet.

Bonava sålde totalt totalt 620 bostäder under det fjärde kvartalet, 53 procent färre än under det fjärde kvartalet 2021. Antalet produktionsstartade bostäder föll samtidigt med 73 procent, till 534.

"Höga energipriser och stigande räntor gör beslutet om att köpa ett nytt hem svårare för många. Den svaga marknaden gör att vi behöver anpassa verksamheten ytterligare och vi genomför en rad åtgärder, permanenta och tillfälliga, som kommer att påverka cirka 15 procent av den totala arbetsstyrkan", skriver Peter Wallin.

Läs mer: Bostadsbyggarnas försäljningsras: ”Inledningen av 2023 fortsatt utmanande”

Störst är inbromsningen på Bonavas näst största marknad Sverige. Endast 11 bostäder såldes under det fjärde kvartalet, 96 procent färre än under det fjärde kvartalet 2022. Antalet produktionsstartade bostäder i Sverige rasade med 93 procent.

Strax före rapporten släpptes på torsdagsmorgonen meddelade Bonava också att de reviderar sina finansiella mål. Tidigare mål för antal sålda bostäder och resultat före skatt ses inte längre som relevanta i dagens marknadssituation. Nya finansiella mål är en rörelsemarginal på minst 10 procent på årsbasis från 2026 samt en nettoskuld som inte ska överstiga 1,0 gånger synligt eget kapital.

Bonava meddelar också att de mot bakgrund av en låg affärsvolym och ett stort investeringsbehov av byggrätter ska göra en strategisk översyn av sin norska verksamheten. Bland alternativen som ska utredas finns en avyttring av hela eller delar av verksamheten.

Vid 14-tiden på torsdag eftermiddag var Bonavas aktie ned 17 procent på en stigande börs.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev