Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Rättsprocesser sparar miljoner åt Skanska

Publicerad: 10 juli 2019, 07:06

Två tvister som har gått Skanskas väg kommer att påverka resultatet i kvartal två positivt. Det handlar om nedlagda kartellanklagelser i Tjeckien och ett skadestånd från norska staten som tillsammans ger 408 miljoner kronor.


Det var 2015 som Skanska bötfälldes tillsammans med Strabag och Eurovia för en motorvägskartell i Tjeckien av landets konkurrensmyndighet. Bolagen skulle ha samarbetat kring budgivningen om motorvägsprojektektet R4, något som då förnekades kategoriskt av Skanska.

Nyligen fick Skanska besked om att processen kring R4-projektet kommer avslutas. Redan i mars upphävde Tjeckiens högsta domstol beslutet om böter. Skanska återför nu en avsättning som tidigare gjorts mot bakgrund av ärendet och detta påverkar rörelseresultatet centralt positivt med 212 miljoner kronor i kvartal 2.

I Norge har Skanska dessutom fått sitt skadestånd beviljat av appellationsdomstolen i fallet som rör järnvägskontraktet Follo EPC Oslo S efter att Norges högsta domstol beslutat i april 2019 att inte ge beställaren (norska järnvägsverket Bane NOR) prövningstillstånd. Detta får en positiv påverkan om 196 miljoner kronor på Skanskas rörelseresultat och kassaflöde i verksamhetsgrenen Byggverksamhet under andra kvartalet 2019. Bakgrunden är en tvist som rör tilldelningen av kontraktet för höghastighetsjärnvägen som Skanska vann i fjol.

Sammanlagt förbättras Skanskas resultat i kvartal 2 med 408 miljoner kronor. Den 24 juli presenteras kvartalsrapporten.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.