måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Regeringen lanserar nytt bygglovsfritt hus: Stenevi-llan

Publicerad: 31 mars 2021, 22:01

Lagom till påsk lanserar regeringen ett nytt bygglovsfritt hus som heter Stenevi-llan.

Foto: Anders Siljevall

Glöm friggeboden, attefallaren och bolundaren – från och med årsskiftet är det Stenevi-llan som gäller.
– Huset är helt befriat från bygglov och du får göra det hur stort du vill, så länge du använder dig av traditionella och hållbara byggmetoder, säger Aprilia Fürsta, pressekreterare hos jämställdhets– och bostadsministern Märta Stenevi.

Ämnen i artikeln:

byggkontraktPolitik

I ett led att minska den ökande bostadsbristen lanserade i går regeringen ett nytt och helt bygglovsfritt hus där storleken inte kommer att vara avgörande – utan i stället vilket material som används.

– Det talas ofta om att Sverige är ett land täckt av skog, men då har man inte kikat ordentligt, för under träden ligger det massvis av outnyttjad sten – redo att formas till fantastiska hus, säger Elisabeth Morän, vid bostadsdepartementet.

Morän beskriver det bygglovsbefriade huset som en modern koja, där uråldriga material och bortglömda byggtekniker ska återförenas i en symfoni av ursprung och framtidstro.

– Egentligen handlar det här inte om att uppfinna något nytt, utan om att lära av historien. Var det gott nog åt dåtidens grott- och stenåldersmänniskor, så ska det nog fungera även för oss.

Från Boverkets sida är man positivt inställda.

Ingenjörsskrået ser positivt på att regeringen vill premiera sten som byggnadsmaterial.

– Vi vet av erfarenhet att andra material, som trä och halm, inte klarar av pustande och frustande lika bra som sten, säger Bror Duktig, vd och delägare för Tre små konstruktörer AB.

 

 

 

 

(April april! Glad påsk önskar redaktionen!)

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev