söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Regeringen säger ja till slutförvaret: ”Historiskt beslut”

Publicerad: 27 januari 2022, 15:46

Kärnbränsleförvaret i Söderviken i Forsmark ska bli den sista länken i hanteringen av använt kärnbränsle. Nu har regeringen gett SKB grönt ljus till att gå vidare med planerna. Foto: Backa

Regeringen ger Svensk kärnbränslehantering grönt ljus för att gå vidare med planerna för ett slutförvar av kärnbränsle i Söderviken i Forskmark. Det meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll på en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Ämnen i artikeln:

byggkontraktKärnkraft

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


SKB, som ägs av kärnkraftsindustrin, har sedan 1970-talet arbetat med slutförvaret för använt kärnbränsle och rivningsavfall från kärnkraftverken. Efter en lång tillståndsprocess kan nu företaget gå vidare med planerna på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle.

– Det här är ett historiskt beslut. Vi ska inte låta kommande generationer hantera vårt avfall. Vår generation både kan och ska själva ta ansvar, berättade Annika Strandhäll på pressträffen.

LÄS MER: Ja till slutförvaret av kärnbränsle – investeringar på 19 miljarder för byggbranschen att hålla koll på

Redan i december gav regeringen klartecken för utbyggnaden av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR – även det i Forsmark. Med beslutet kan SKB gå vidare med planerna att utöka slutförvaret för det lågaktiva avfallet från 63 000 till 180 000 kubikmeter.

För båda projekten krävs det nu huvudförhandlingar i mark- och miljödomstolen och tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten, vilket kan ta flera år.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev