Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Rekonstruktion för bostadskoncern

Publicerad: 12 september 2019, 07:30

Ett av Bygga Bostäders radhusprojekt i Örebro.

Foto: Bygga Bostäder

Moderbolaget till Bygga Bostäder, som producerar bostadsrätter på flera håll i landet, har beviljats företagsrekonstruktion.


Under sommaren ansökte byggbolaget CHR Bygga Bostäder om företagsrekonstruktion efter skenande kostnader i några av projekten. Nu har även moderbolaget BB Holding beviljats rekonstruktion för att säkra pengar till bolagets obligationsägare som lånade ut 210 miljoner 2017.
Johannes Bertorp är talesperson för obligationsägarna. Han berättar att skälet till rekonstruktionen i moderbolaget är samma som för entreprenadbolaget CHR Bygga Bostäder.
– Skulderna har varit för stora i förhållande till intäkterna. Pengarna som togs in genom obligationslånet har till stor del slussats ner till entreprenadbolaget, så balansräkningen är i mångt och mycket den samma, säger Johannes Bertorp.

CHR Bygga Bostäder, där entreprenadverksamheten bedrevs, ansökte om företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt den 22 juli i år. Den beviljades den 23 juli och den 12 augusti beviljades även en förlängning.

Kärnverksamheten i Bygga Bostäder har varit att producera bostadsrättsradhus på små och medelstora orter i Sverige. Enligt Johannes Bertorp är det större projekt i Nyköping och Östersund, där byggkostnaderna har blivit betydligt högre än beräknat, som skapat oreda i balansräkningen.

– Man har felbedömt produktionskostnaderna. Projekten i Nyköping har haft byggkostnader som legat hundra miljoner kronor över budget, säger Johannes Bertorp.

Inte bara marknadsläget

En annan faktor har varit den sviktande marknaden för nyproduktion.

– Det har blivit svårare att sälja bostäder på ritning.  Det är dock lätt att skylla på marknaden, men det är inte den enda faktorn i det här fallet. Det är för höga kostnader som har skapat en situation där rekonstruktion är det bästa alternativet. Det blir ett ordnat sätt att lösa situationen även om alla, inklusive vi obligationsägare, tar en rejäl smäll, säger Johannes Bertorp.

Johannes Bertorp beskriver utvecklingen i entreprenadbolagets rekonstruktion som smidig, trots att flera projekt är igång.

– Jag vill tacka underentreprenörerna för att man har varit förstående och fortsatt arbetet. Det är klart att det blir en viss oro och förseningar när besked om rekonstruktion kommer under pågående arbeten, men det har inte varit några stora problem alls i de pågående projekten i Nyköping, säger han.

Förlängning av en rekonstruktion görs normalt med tre månader i taget.

– Ambitionen är att entreprenadbolagets rekonstruktion ska vara klar under hösten. Holdingbolaget räknar vi med att få klart till början av nästa år. Där har vi betydligt färre leverantörer, vilket gör processen enklare, säger Johannes Bertorp.

Relaterade artiklar

Rekonstruktion av byggbolag förlängs

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.