Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Rekordorder för Martinsons

Publicerad: 10 april 2019, 09:01

Martinsons har säkrat sin enskilt största order genom tiderna. Det handlar om leverans och montage av stommen till Skellefteås kulturhus. Ordern är värd närmare 100 miljoner kronor.


Skellefteå kulturhus ska bli cirka 75 meter högt och byggs i 20 våningar. Det gör det till världens högsta trähus när det står klart. Byggnaden har ritats av White arkitekter och har redan vunnit en rad utmärkelser. Totalentreprenör för projektet är Hent.

Nu är det klart att Martinsons ska leverera trästommen. Det är bolagets enskilt största order genom tiderna. För Martinsons del omfattar volymerna i ordern cirka 10 000 kubikmeter KL-trä och 2 200 kubikmeter limträ.

Produktionen inleds på Martinsons fabrik i Bygdsiljum utanför Skellefteå under april. Montaget påbörjas i juni och beräknas sedan pågå i närmare ett och ett halvt år.

Byggdelarna som levereras av Martinsons kommer att binda närmare 9 000 ton koldioxid under hela sin livstid, enligt Martinsons beräkningar. Det motsvarar drygt 13 000 personers flygresor tur och retur mellan Stockholm och New York. Utsläppen under produktionskedjan motsvarar endast 900 resor.

– Det visar hur stor skillnad som byggsektorn kan göra redan i dag med olika metoder för byggande och olika material, säger Jesper Åkerlund, vd för Martinsons Byggsystem.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.