Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Riksbanken om räntehöjningen: ”Gör vi ingenting ökar riskerna”

Publicerad: 30 juni 2022, 09:57

Riksbankens räntehöjningsbesked innebär att bostadsinvesteringarna väntas mattas av och det blir dyrare bolån för konsumenterna.

Riksbanken höjer styrräntan 50 punkter. Det är den största höjningen på 22 år. Motiveringen till höjningen är att inflationen sprider sig brett i samhället att det finns ett nytt prissättningsbeteende hos företag, som ger risk att inflationen biter sig fast på hög nivå.


Ämnen i artikeln:

riksbanken

Vid föregående möte, i april, höjde Riksbanken styrräntan med 25 punkter, vilket var tidigare än många hade väntat. I dagens besked höjer banken räntan med 50 punkter. Det är den största höjningen på 22 år.

Räntehöjningen syftar till att ha en avkylande effekt på ekonomin. 

Högre räntor innebär bland annat att bostadsinvesteringarna väntas sjunka, bolånen blir högre för gemene man och arbetsmarknaden går in i lugnare fas, men de gör det från en bra nivå, enligt Riksbanken.

– Vi har en period bakom oss med hög tillväxt, högre än vad svensk ekonomi klarar av. Det här är den högsta inflationen som vi har mätt i ekonomin på 30 år, säger Stefan Ingves, chef för Riksbanken.

Läs även: Därför drar de nordiska byggmarknaderna åt olika håll: ”Osäkerheten har förstärkts”

Han beskriver den snabba ökningen av inflationen som en slags perfekt storm, driven av den snabba återhämtningen av ekonomin efter pandemin då regeringar och centralbanker runtom i världen stimulerat ekonomin, samtidigt som energipriserna har ökat under ett års tid och så kom kriget i Ukraina och rubbade utbud och efterfrågan ytterligare. 

Enligt Stefan Ingves är utvecklingen inte så konstig. Den allmänna räntenivån i världen är på väg upp, vilket kommer att påverka tillväxten.

– Det kommer att gå lite långsammare i svensk ekonomi men ändå vara hyggligt goda tider.

Enligt Riksbankens prognos kommer inflationsnivån vid årsskiftet att ligga kring 8 procent för att därefter sjunka ganska snabbt om bankens penningpolitik får avsedd effekt.

– Det tar alltid tid innan penningpolitiken får full effekt. Vi tror att utbudsstörningarna kommer finnas kvar en tid men inte förvärras. En del råvarupriser har redan börjat plana ut. Energipriserna är alltid svåra att sia om, men inflationstakten beror inte av prisnivån utan av förändringstakten, säger Stefan Ingves.

En anledning till att Riksbanken ser det som viktigt att gå ganska snabbt fram med räntehöjningar nu är att man har noterat ett ändrat prissättningsbeteende hos företag inom flera sektorer. Därmed ser banken risk för att inflationen biter sig fast.

Stefan Ingves tror att det kommer att ske ytterligare räntehöjningar för att nå inflationsmålet på 2 procent.

– Vi kommer att fortsätta att höja styrräntan tills vi får ner inflationen till 2 procent.

Tidigare har Riksbanken pratat mycket om utbudsfaktorer bakom inflationsuppgången, men i dagsläget är det även efterfrågefaktorer som styr. 

– Det är ofta svårt att veta vad som är vad, men nu har vi ett läge där både utbuds- och efterfrågefaktor påverkar, säger Stefan Ingves.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

riksbanken

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.