Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ruukki lanserar osynligt solvärmetak

Publicerad: 10 juni 2013, 09:14

I samband med den finska bostadsmässan i Hyvinkää i sommar lanserar Ruukki ett helintegrerat solvärmetak för villor. Enligt Ruukki är produkten – Classic Solar Thermo Roof – först på marknaden med en helintegrerad lösning anpassad för det nordiska klimatet.


– Det nya taket kan dimensioneras flexibelt efter behov och kräver inga ytmonterade solvärmepaneler. En poäng är att de integrerade solvärmepanelerna smälter fullständigt in i takytan på ett estetiskt sätt, säger Ari Vouti som är ansvarig direktör för Ruukkis takprodukter.

När det gäller lanseringen av Classic Solar Thermo Roof samarbetar Ruukki med hustillverkaren Pohjolan Design-Talo, en av de ledande småhustillverkarna i Finland med en produktionsvolym på ungefär 500 fabrikstillverkade småhus per år.

Vid den finska bostadsmässan i Hyvinkää svarar Design-Talo för 9 av utställningens 29 bostäder.

– Vi har försökt ligga i framkant när det gäller energifrågor. År 2009 lanserade vi ett lågenergihus, 2011 vårt första passivhus, som vi hittills sålt 45 stycken av, och nu ville vi ha ett vattenvärmande tak och lösningen blev ett solpanelhus med Ruukki som leverantör, säger Saku Sipola, vd på Design-Talo.

Via solvärmepanelen, som endast upptar en del av takets yta, värms tappvattnet med solenergi, främst under den soligaste delen av året. Under vår- och höstsäsongen värmer solenergin upp rummen, och om somrarna gör systemet att värmepumpen fungerar effektivare. Panelerna ska även under vintertid, åtminstone ner till –10 grader, producera värme förutsatt att solen ligger på.

Solvärmetaket – som tillverkas på Ruukkis takfabrik i Öster­botten – finns i tre set: fyra, åtta och tolv kvadratmeter.

Den minsta solvärmepanelen på fyra kvadratmeter ska enligt tillverkaren räcka till för att värma upp ungefär hälften av tappvattnet som går åt i en mindre villa under ett år. Den största enheten ska ha kapacitet att värma lika mycket varmvatten och dessutom stå för upp till 20 procent av villans värmebehov.Systemet består av solvärmepanelen på taket, utrustning i husets tekniska utrymme samt värmerör mellan dessa. Eftersom solvärmepanelen är integrerad i takprofilen med dold infästning, är den nästan osynlig.

Solvärmepanelerna monteras från nock mot takfot på ett cirka tre meter långt område. Solen värmer en vätska som cirkulerar i värmesamlarenheterna, som i sin tur värmer husets värmepanna.

Hur stor energivolym ett solvärmetak kan producera beror på systemets struktur och husets läge, samt på takets riktning och lutningsvinkel.

Panelerna levereras med tio års garanti och Ruukki Classic-plåttak har en teknisk garanti på 50 år.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.