Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Så gick det för Veidekke i kvartal två

Publicerad: 16 augusti 2018, 09:00

Det lär bli färre egna bostadsprojekt framöver för Veidekke. Rapporten för andra kvartalet 2018 noterar minskad försäljningsvolym och entreprenaddelen kommer att fokusera mer på att jobba mot externa kunder.


Veidekkes svenska verksamhet redovisar ett resultat på 122 miljoner kronor för kvartal två 2018. Det är en minskning från motsvarande period 2017 då resultatet landade på 156 miljoner kronor.

Omsättningen steg dock från förra årets 2 731 miljoner kronor i kvartal till 3 034 miljoner kronor för kvartal två 2018. Likaså var orderstocken större detta kvartal, jämfört med i fjol – 11 627 miljoner kronor i år jämfört med 10 174 miljoner kronor förra året.

Uppdelat på verksamhetsområde noterar bolaget en ökad omsättning för entreprenadverksamheten. Jämfört med kvartal två i fjol ökade omsättningen med 18 procent till 2 701 miljoner kronor. Resultatet före skatt ökade till 68 miljoner kronor från 46 miljoner kronor. En bidragande orsak till ökningen av såväl omsättning som resultat är förvärvet av entreprenadföretaget Billström Riemer Andersson som genomfördes i maj.

Veidekke noterar en sviktande efterfrågan på bostäder, vilket gör att affärsområdet entreprenad – bostäder i större utsträckning nu riktas mot externa kunder som bygger hyresrätter, studentbostäder samt olika typer av vårdboende.

För bostadsutvecklingsverksamheten ett resultat på 59 miljoner kronor kvartal två 2018 jämfört med 116 miljoner kronor i fjol. Det lägre resultatet förklaras både av minskad försäljningsvolym och färre bostäder i produktion jämfört med föregående år.

Veidekkekoncernen som helhet redovisade ett negativt resultat på -199 miljoner norska kronor. Arne Giske, koncern-vd, skriver i kvartalsrapporten att det kommer att bli färre bostadsprojekt i Veidekkes portfölj framöver, på grund av den lägre aktiviteten på den svenska marknaden.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.