måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Samarbete ska ge rättvisa livscykelanalyser

Publicerad: 20 mars 2014, 08:10

IVL Svenska Miljöinstitutet driver tillsammans med NCC, Cementa och Svenskt Trä ett projekt för att skapa entydiga och rättvisande livscykelanalyser. Projektet ”Robust LCA” presenterar nu sina första resultat.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Livscykelanalyser används i dag i alla internationella miljöklassningssystem, inklusive Breeam och Leed. Projektet ska leda till en gemensam tolkning av existerande bedömningsmetoder för att säkerställa entydiga resultat. Med andra ord ska resultatet av livscykelanalysen bli det samma oavsett vem som gör bedömningen.

Martin Erlandsson på IVL deltar i projektet. Han berättar att livscykelanalyser tidigare mest använts inom forskningen men att det nu blir allt vanligare att de används i skarpt läge, till exempel i samband med upphandlingar.

– Då är det är viktigt att ha ett verktyg man kan lita på. Byggsystem med bättre miljöprestanda får naturligtvis en konkurrensfördel. Men det handlar inte om att peka ut enskilda material, i verkliga livet bygger men inte med ett material, säger Martin Erlandsson.

Projektet har pågått sedan början av 2012 och kan nu presentera sina två första rapporter. Den ena handlar om metodval och den andra beskriver två olika sätt att se på produkters livscykler.

Projektet kommer att släppa fler rapporter under det kommande året.

Vad är livscykelanalys?

Livscykelanalys eller Life Cycle Assessment (LCA) är en metod för att åstadkomma en helhetsbild av hur stor den totala miljöpåverkan är under en produkts livscykel från råvaruutvinning, via tillverkningsprocesser och användning till avfallshanteringen, inklusive alla transporter och all energiåtgång i mellanleden.

Läs rapporterna från ”Robust LCA”

LCA för nyfikna
En instruktion till de metodval som styr LCA-resultatet och som måste styras upp om man vill ha ett entydigt resultat.

LCA typologi
Beskriver hur LCA-metodiken kan delas in i två olika grundläggande systemsyner, alltså två olika sätt att beskriva ett produktsystem. Dessa två systemsyner svarar på olika frågor och kompletterar därför varandra.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev