måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Sämre än väntat från Sweco – organiska tillväxten överraskade positivt

Publicerad: 27 oktober 2022, 06:30

Swecos HK på Gjörwellsgatan 22 på Kungsholmen i Stockholm.

Teknikkonsulten Sweco redovisar ett ebita-resultat på 382 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022. Analytikerna i Infronts sammanställning av fem analytikers estimat hade räknat med 419 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

Svepetbyggkontraktdelårsrapport

Ebita-marginalen uppgick till 7,1 procent mot förväntade 8,1 procent. Nettoomsättningen uppgick till 5.372 miljoner kronor. Här hade analytikerna väntat sig 5.152 miljoner kronor. Debiteringsgraden blev 73,0 procent i kvartalet, jämfört med 73,7 procent motsvarande period året innan.

Samtidigt framhåller bolaget att det hade en stark organisk tillväxt trots den lägre rörelsevinsten. Den organiska tillväxten var 9 procent i kvartalet, vilket var den högsta nivån på tio år drivet av ett stadigt inflöde av nya projekt, ökad rekrytering och högre genomsnittliga arvoden, skriver bolaget.

Läs även: Sweco startar nytt bolag för BIM-satsningen: ”Vi har ambitiösa tillväxtplaner” 

Även orderboken stärktes under kvartalet drivet av hög efterfrågan inom industri-, energi- och infrastruktursegmenten och en stark utveckling för bolagets digitala tjänster. Efterfrågan på tjänster inom delar av bygg- och fastighetssegmentet fortsatte dock att vara svag.

– Marknadsläget är fortsatt skiftande. Å ena sidan är efterfrågan hög på Swecos tjänster i många av våra segment såsom energi, industri, transportinfrastruktur och miljö. Å andra sidan ser vi nu de första effekterna av avmattningen inom bygg- och fastighetssektorn till följd av den makroekonomiska utvecklingen, skriver vd Åsa Bergman i rapporten.

Nyhetsbyrån Direkt, Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev