Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Samverkan med leverantörer kan spara pengar

Publicerad: 27 mars 2017, 18:57

Lovisa Söderholm berättade om hur man gjort 30-procentiga besparingar på sina frakter.

Foto: Martina Strand Nyhlin

Byggsektorn kan lära av fordonsbranschen och spara pengar på leverantörssamverkan. Det tror Lovisa Söderholm, Executive Vice President Purchasing på Kongsbergs Automotive.


Ämnen i artikeln:

Lovisa SöderholmKongsbergs Automotive

Lovisa Söderholm har erfarenhet av hur hennes eget företag gjort stora effektiviseringar på detta sätt. Innan Kongsbergs Automotive började med sitt förbättringsarbete köpte alla inom organisationen lite var för sig utan hänsyn till att optimera. På Årets bygge-galan berättade Lovisa Söderholm om hur man gjort 30-procentiga besparingar på sina frakter genom att bland annat jobba tvärfunktionellt och med strukturerade upphandlingar

Lovisa Söderholm talar om fyra nivåer i förbättringsarbetet där man går från nivån ”out of control” där man i princip inte har någon koll på antalet leverantörer till ”funktionsnivå” där man börjat jobba tvärfunktionellt med vissa standarder, till ”integration”, där man har gemensamma mål, där leverantörerna med från start och man har fokus på standardisering och så till sist ”Nirvana” - där man har fokus på hela värdekedjan, jobbar med lean och ständiga förbättringar och med optimering av de totala kostnaderna.

En viktig del i företagets arbete är att hela tiden sträva mot att dra ner på antalet leverantörer.

-Det ger stora fördelar som att man får högre prioritet - en förutsättning för att få bästa tekniken och lägre kostnader och bättre kvalitet, säger Lovisa Söderholm.

Martina Strand Nyhlin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.