måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Satsar 700 miljoner på utbyggt reningsverk

Publicerad: 27 juni 2023, 08:51

Avloppsreningsverket på Lindholmen i Norrtälje kommun ska byggas ut.

Foto: Sinikka Vilhelmsson

Norrtälje kommun investerar 700 miljoner kronor i att bygga ut avloppsreningsverket på Lindholmen.

Ämnen i artikeln:

SvepetavloppVAVA-planVA-systemvatten och avloppVVSNorrtäljeStockholms län

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


För att Norrtälje stad ska kunna fortsätta utvecklas på ett hållbart sätt investerar Norrtälje kommun nu 700 miljoner kronor i ny modern avloppsrening parallellt med den befintliga anläggningen på Lindholmen.

Läs även: Lista: Byggarna som tävlar om reningsverken – alla anbud i de stora upphandlingarna

Investeringsbeslutet, som togs av kommunfullmäktige den 26 juni, innebär att det kommunala bolaget Norrtälje Vatten och Avfall får uppdraget att bygga ut och om Lindholmens avloppsreningsverk med ny teknik.

– Det här är en oerhört viktig investering för framtiden för både Norrtälje stad och hela kommunen. Vi behöver ett reningsverk som är modernt, hållbart och som klarar av att rena vårt vatten i takt med att hela Norrtälje växer, och det är glädjande att vi nu har en tidplan för att få det på plats, säger Roland Brodin (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läs även: Utmanande tunneljobb när Trollhättan bygger ut avloppsreningsverket: ”Det gäller att hitta synergier mellan de här projekten”

Kommunen uppger att en utbyggnad av befintligt reningsverk innebär en besparing på närmare en miljard kronor jämfört med att bygga ett helt nytt reningsverk.

– Det känns väldigt kul att vi får möjligheten att bygga ut kapaciteten och att få jobba med modern teknik. Membrantekniken har en effektivare rening och kräver mindre yta än traditionella metoder. Det är bra att kunna ta vara på den anläggning som redan finns och samtidigt säkra framtidens avloppsrening i Norrtälje, säger Andreas Lindgren, vd på det kommunala bolaget Norrtälje Vatten och Avfall AB.

Ut- och ombyggnaden av Lindholmens avloppsreningsverk beräknas vara klar i slutet av 2028.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev