Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Serneke får vingar

Publicerad: 11 maj 2016, 13:30

Säve Flygplats ligger på Hisingen, 14 kilometer från Göteborgs centrum.

Foto: Wikimedia

Byggföretaget Serneke köpte i höstas Säve Flygplats utanför Göteborg och har nu tillträtt området och samtliga tillhörande byggnader.


Ämnen i artikeln:

SernekeSäve Flygplats

I förvärvet ingår 200 hektar mark och 20 000 kvadratmeter lokaler. Det handlar om lagerbyggnader, handelslokaler och kontor. Den totala köpesumman ligger på 375 miljoner kronor. 175 miljoner kronor är kostnaden initialt och 200 miljoner kronor är beroende av hur området utvecklar sig.

Säve Flygplats ligger på Hisingen och trafikeras främst av privatflyg och räddningstjänstens flygverksamhet, men det finns även andra verksamheter där.

Serneke vill utveckla området för fordonsutveckling med bland annat testbanor och bilprovning. Det finns även idéer om att bygga bland annat motorstadium med STCC bana, upplevelse- och äventyrsbad, utbildningslokaler, hotell och outdoor-verksamheter.

– Vi vill behålla allmänflyget samt 112-verksamheten och samtidigt ta vara på all den outnyttjade markyta som finns och skapa ett levande område som attraherar såväl allmänhet som företag och verksamheter, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group, i ett pressmeddelande.

Till att börja med kommer Serneke att ha rollen som ren fastighetsägare och Swedavia sköter driften av flygplatsen, men efter 1 februari nästa år kommer driften att ske med andra aktörer.

Säve Flyplats byggdes ursprungligen under andra världskriget som en militär flygplats. Flygflottiljen lades dock ned 1969.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

SernekeSäve Flygplats

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.