Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Serneke har hittat köpare av Karlatornet

Publicerad: 16 januari 2020, 09:14

Serneke har hittat en lösning på finansieringen av Sveriges högsta bostadshus och säljer nu 80 procent av Karlatornet på Lindholmen i Göteborg till det internationella investeringsbolaget Oaktree.

Ämnen i artikeln:

KarlatornetSernekebyggkontrakt

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Serneke har nått en överenskommelse med Oaktree Capital Management gällande försäljning av 80 procent av Karlatornet. Serneke förblir delägare i Karlatornet och fortsätter som huvudentreprenör för byggnationen av Nordens högsta byggnad och ingår avtal om totalentreprenad med ordervärde på drygt 3 miljarder kronor

Läs även: Ola Serneke: "Jag är aldrig nöjd"

Oaktree är ett internationellt investeringsbolag med verksamhet i 14 länder världen över och huvudkontor i Los Angeles.

– Detta avtal är naturligtvis en enorm milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Karlastaden och för hela Serneke. Det är något vi jobbat extremt hårt och länge för att genomföra. Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse på plats som, när den genomförs, innebär en robust finansieringslösning och ett högkvalitativt genomförande av Karlatornet, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group i ett pressmeddelande.

Oaktree och Serneke ska tillsammans äga och utveckla Karlatornet till vad man kallar en unik destination i Göteborg, innehållande omkring 95 000 kvadratmeter och drygt 600 lägenheter, ett Clarion-hotell med 300 rum, drygt 8 000 kvadratmeter kontor- och handelsytor samt en utsiktsplats.

Sex miljarder kronor

Det totala projektvärdet uppskattas överstiga 6 miljarder kronor.

Efter affären kommer Serneke att kvarstå som ensam ägare till övriga byggrätter i Karlastaden, bestående av cirka 150 000 kvadratmeter utvecklingsbar yta för blandad bebyggelse uppdelad i sju kvarter.

Läs även: Miljonökning när Serneke säljer till Göteborgs stad

Serneke kommer nu att undersöka möjligheterna att fullfölja utvecklingen för resten av stadsdelen, vilket bland annat innebär intensifierade dialoger med potentiella investerare.

Pangea Property Partners och Setterwalls Advokatbyrå agerar rådgivare åt Serneke i affären.

Karlatornet ska bli 245 meter högt jämfört med Turning Torsos 190 meter.

Totalt rymmer tornet 594 lägenheter.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev