Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Serneke misstänks för att ha haussat egna aktien anonymt: ”Min avsikt har varit att bidra till diskussionen”

Publicerad: 29 januari 2021, 10:57
Uppdaterad: 29 januari 2021, 11:57

Enligt flera mediekällor är det Ola Serneke själv som ligger bakom kontot som skrivit mängder av positiva inlägg om Serneke på aktieforumet Placera.

Foto: Maja Nylander

Sernekes vd och huvudägare Ola Serneke anklagas för att ligga bakom ett anonymt konto på aktiesajten Placera. Genom kontot ska han ha haussat sitt eget bolag och slagit ner mot kritiker.


Ämnen i artikeln:

Serneke

Det är Göteborgs-Posten som ursprungligen rapporterar om det anonyma kontot ”Pellucidum” som på Placera, en nyhetssajt med diskussionsforum om aktiehandel och som drivs av nätmäklaren Avanza, har skrivit positiva inlägg om Serneke under tre års tid och i över 200 inlägg. Tidningen avslöjar nu att det är grundaren själv, Ola Serneke, som ligger bakom kontot. 

Enligt GP finns flera likheter i kontot och Sernekes formuleringar. Kontot Pelludicum har också skrivit att han skulle köpa mer aktier i mars 2020, och enligt insynsregistret köpte även Ola Serneke aktier andelar samma dag.

LÄS MER: Ola Serneke: ”Jag är aldrig nöjd”

Till Göteborgs-Posten har Ola Serneke förnekat att han skulle ligga bakom kontot, men Sernekes styrelseordförande Jan C. Johansson, säger till Dagens Nyheter att Serneke inte har förnekat att han skulle ligga bakom kontot.

– Jag fick reda på dessa uppgifter ganska nyligen. Jag håller på att kolla upp saken, och allt tyder väl på det, och då är det naturligtvis helt oacceptabelt. Vad jag förstår slutade han med kontot för ett halvår sedan. Jag ska naturligtvis ha en dialog med vd om det här stämmer. Man kan inte agera på det här sättet som vd, men jag har inte fått det hundra bekräftat ännu, säger han.

Serneke bekräftar anonyma diskussioner

Under fredagen har Ola Serneke bekräftat att han deltagit i diskussioner på Placeras börsforum under pseudonym.

– Alla som känner mig vet att jag brinner för mitt bolag, att det engagerar mig dygnets alla timmar och att jag är väldigt mån om att vårt företag och alla våra anställda behandlas rättvist i alla situationer. Detta är också anledningen till att jag deltagit i diskussioner i nämnda forum. Jag är givetvis medveten om de regler som gäller för personer med insyn i bolaget och har varit oerhört noga med att följa dem. Min avsikt har varit att bidra till diskussionen med redan känd och relevant information. Jag förstår nu att detta var fel sätt att göra det på och det kommer inte upprepas. Bolaget Sernekes intressen är alltid högst på agendan och ärlighet är ett av våra kärnvärden. Därför vill jag vara öppen med detta, säger Ola Serneke i ett pressmeddelande.

Bolaget skriver vidare i pressmeddelandet att all kommunikation generellt sker i etablerade kanaler och enligt de regler och lagar som finns. Reglerna omfattar givetvis även personal i allmänhet och insynspersoner i synnerhet.

Fotnot: En sökning på den latinska termen ”Pellucidum” visar att namnet kommer från pellucidus, som ungefär betyder ”genomskinlig” (”per” = ”genom” + ”lucidus” = ”klart/ljust”).

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Serneke

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.