Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Serneke slopar sina tre affärsområden

Publicerad: 10 januari 2020, 10:49

Sernekes nya organisation kom till efter en dialog med medarbetarna.

Foto: Felix Gerlach

Serneke genomför en omorganisation. Syftet är att säkerställa att det växande bolaget behåller den entreprenöriella andan samtidigt som det undviker toppstyrning.


Ämnen i artikeln:

Serneke

Vid årsskiftet avskaffades Sernekes tre affärsområden Bygg, Anläggning och Projektutveckling. De har ersatts med de fem regionerna Syd, Väst, Öst, Mitt och Norr. Enligt Jonas Fjellman, HR-direktör på Serneke Group, är omorganisationen en del av en större översyn av Sernekes organisation.

- Vi förbereder oss på fortsatt utveckling och expansion. Vi tror att vi behöver komma närmare den lokala affären, säger han.

Beslutet att slopa affärsområdena och samla verksamheten i geografiska regioner fattades efter en dialog med medarbetarna. Mindre toppstyrning och tydligare mandat till medarbetarna var ett uttalat önskemål, enligt Jonas Fjellman.

- Det är ingen hemlighet att vi drar till oss medarbetare som lockas av att arbeta på en entreprenörsdriven organisation. Då vill de att den entreprenöriella andan ska speglas i organisationen. Vi vill också ge ett tydligt mandat till våra medarbetare, säger Jonas Fjellman.

Ola Serneke, vd och koncernchef, säger så här i ett pressmeddelande:

- Vi tror på våra medarbetare och vill inte bli ett trögt och toppstyrt storbolag. Styrkan i Serneke har alltid varit engagerade medarbetare och nära relationer till våra kunder. Nu förstärker vi det ytterligare vilket kommer leda till ökad konkurrenskraft och förbättrad lönsamhet.

Serneke har vuxit snabbt. Företaget grundades 2002 och är i dag Sveriges åttonde största byggföretag. Målet är att bli ett av de 30 största byggföretagen i världen 2030.

Är det här ett sätt för er att särskilja er från andra stora byggföretag?

- Vi tror att det här kommer att särskilja oss från de stora drakarna på ett positvit sätt. Vi blir en “one-stop-shop” oavsett vad man vill bygga på en plats. För kunderna blir det tydligt och enkelt med en och samma kontaktperson per ort eller region, säger Jonas Fjellman.

De fem regionerna samlas i bolaget Serneke Sverige. Den 1 juli tillträder Anders Arfvén som vd för Serneke Sverige. Han kommer närmast från Veidekke där han var chef för affärsområdet Bygg.

Den nya organisationen medför också förändringar i koncernledningen. Där ingår nu Ola Serneke, vd och koncernchef, Michael Berglin, vice vd, Anders Arfvén, vd Serneke Sverige, Anders Düring, CFO, Jonas Fjellman, HR-direktör, Robin Gerum, affärsutvecklingschef samt Daniel Modéus, chefsjurist.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Serneke

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.