Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Serneke slopar utdelningen

Publicerad: 9 april 2019, 07:02

Serneke vill satsa på projektet Karlastaden och föreslår därför att sätta aktieutdelningen på paus.

Sernekes valberedning föreslår att avvakta med aktieutdelningen inför bolagets stämma i maj. Bakgrunden är att man vill stärka den finansiella positionen.


Serneke har som policy att dela ut 30 till 50 procent av nettoresultatet efter skatt till aktieägarna. Inför årsstämman den åttonde maj bekräftar styrelsen i Serneke bolagets utdelningspolicy men väljer ändå att föreslå en utebliven utdelning för 2018. Skälet är behov av finansiell flexibilitet för att hantera den egna projektportföljen. I rådande situation ser styrelsen det därför som prioriterat att bolaget vidmakthåller en stark finansiell position.

– Vi har just nu stort fokus på Karlastaden och den omstrukturering och optimering som pågår. Vi jobbar med att dela upp projektet och hitta passande partnerskap för att realisera våra visioner för stadsdelen. Planen har hela tiden varit att få in flera byggherrar vilket är en förutsättning i projektet. Innan en ny struktur är på plats prioriterar styrelsen därför i år att hålla bolaget starkt hellre än att föreslå en utdelning, säger Kent Sander, styrelseordförande i Serneke.

Förra året delade Serneke ut fyra kronor per aktie.

Till stämman föreslås också två nya ledamöter till styrelsen – Anna Belfrage och Fredrik Alvarsson.

Anna Belfrage är född 1962 och har en civilekonomexamen från Lunds universitet. Hon har lång erfarenhet från näringslivet med flera ledande roller inom ekonomi och finans. För närvarande har Anna Belfrage befattningen som Group CFO i skogskoncernen Södra, en ställning som hon avslutar vid utgången av maj 2019. Hon är ledamot i styrelserna för Note och Mycronic AB. Vid sidan om sin karriär inom ekonomi är Anna också författare av historiska romaner.

Fredrik Alvarsson är född 1969 och är utbildad vid bland annat Lunds universitet, Chalmers Tekniska Högskola och Handelshögskolan i Stockholm. Han har 25 års erfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen, bland annat med ledarroller inom NCC Construction AB och Hemsö Fastighets AB. Senast kommer Fredrik från rollen som VD för CA Fastigheter AB.

Valberedningen föreslår i övrigt omval av sittande styrelseledamöter, Mari Broman, Anna-Karin Celsing, Ludwig Mattsson och Ola Serneke samt omval av Kent Sander som styrelseordförande.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.