söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Serneke tvingas ändra planer för Göteborgsbygge

Publicerad: 10 augusti 2023, 09:51

Plat­sens historia med besök av cirkus och världsartister ska inspirera till ett levande och öppet kvarter – Cirkus Lorensberg. Ola Serneke, vd Serneke Invest.

Nu slängs även det andra arkitektförslaget för Cirkustomten vid Götaplatsen, som kallats för stans bästa tomt, i papperskorgen. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Ämnen i artikeln:

SvepetSernekedetaljplanerGöteborg

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Vi ser att resultatet i det här vinnande förslaget inte stämmer överens med de politiska intentionerna och det gör att byggherren nu planerar ett omtag med ny utformning och gestaltning, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör i Göteborg, till GP.

Serneke har gått med på stadens önskemål om att utveckla mer klassiska och slutna kvarter snarare än den öppna lösning med allmänna ytor mellan husen som planerades från början.

– Jag tror att vi ska vara lite försiktiga med att klaga när det är så viktiga platser och det tar tid, säger Ola Serneke, vd för Serneke Invest, till GP.

Läs även: Lämnar Serneke efter elva år: "Rätt tid för både bolaget och mig"

Stadsarkitekten Björn Siesjö, som var i tävlingsjuryn, är mer tveksam.

– Jag tyckte att vi hade ett gott resultat, men där är vi inte överens med våra politiker och det är de som bestämmer, säger han till GP.

Den första ritningen för Cirkustomten, vid korsningen mellan Södra Vägen och Berzeliigatan, togs fram av Semrén & Månsson. Därefter utlystes en ny tävling som OKK+/Sandellsandberg Arkitekter/GAJD Arkitekter till slut kammade hem. Nu måste även den ritningen för det som ofta kallas för "stans bästa tomt" ses över.

Den nya stadsdelen Cirkus Lorensberg får verksamhetslokaler, p-garage och cirka 250 nya bostäder och detaljplanen ska diskuteras i stadsbyggnadsnämndens möte den 22 augusti.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev