Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska ändrar tuffa avtal för brf-köp

Publicerad: 11 december 2008, 13:59

Skanska backar nu från hårda villkor vid köp av nyproducerade bostadsrätter. Bolaget har marknadens tuffaste avtal, om en bostadsköpare vill dra sig ur affären. Men efter massiv kundkritik kovänder nu bolaget och tar fram konceptet ”Trygg bostadsaffär”.


Ett stort antal bostadsköpare har tecknat ett förhandsavtal om köp av de bostadsrätter som Skanska just nu bygger. Men avtalet tecknades innan finanskrisen och sedan dess har priserna på bostadsrätter sjunkit betydligt.

Många av kunderna har räknat in en försäljning av sin nuvarande bostadsrätt i sin ekonomiska kalkyl. När priserna gått ner har kalkylen spruckit. Även om banken fortfarande skulle bevilja bostadskunden lån skulle bostadskostnaden bli så hög att de riskerar personlig konkurs.

Men även att dra sig ur förhandsavtalet med Skanska blir en dyr affär. Kunden förlorar dels de 50 000 kronor som betalts som handpenning. Köparen får även stå för mäklararvode och merkostnader för eventuella tillval som mer exklusiva vitvaror, skåpsluckor eller tapeter.

Dessutom får köparen betala mellanskillnaden om lägenheten säljs för under det pris som Skanska först begärt. Detta kan handla om flera hundra tusen kronor. Kunden sitter i en rävsax, även de som drar sig ur det planerade köpet kan riskera personlig konkurs.

Andra bolag har lättat på villkoren, enligt en sammanställning i Svenska Dagbladet. NCC tillämpar öppet köp på prov i Stockholmsområdet. Hos JM förlorar köparen 7 000 kronor om hon drar sig ur. Kunder till HSB riskerar att förlora maximalt 30 000 kronor.

Och nu har Skanska insett att bolagets nuvarande regler kan göra det svårt eller omöjligt att sälja nyproducerade bostadsrätter.

– Vi jobbar med ett förslag, ”Trygg bostadsaffär”, som innebär betydligt tryggare köp. Vi vill inte riskera att någon går i personlig konkurs efter att ha tecknat ett förhandsavtal med oss, säger Björn Nilsson, informationschef på Skanska Bostadsutveckling, till Svenska Dagbladet.

Därmed löser sig förhoppningsvis ett antal tvister mellan Skanska och dess bostadsköpare. Sådan pågår bland annat vid projektet Glassbåten i Nacka, vid Lindhagensterassen på Kungsholmen och projektet Nytorps Gärde i Kärrtorp.

Byggindustrins reporter har pratat med bostadsköpare till det sistnämnda projektet. Kunderna har upplevt sig arrogant och nonchalant bemötta av Skanska och har inte fått några tydliga svar på sina frågor.

Istället har de blivit hänvisade till en jurist som förklarat att ”det inte går att hoppa av, förhandsavtalet är bindande. Vill de inte längre ha lägenheten får de sälja den på andrahandsmarknaden”.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.