Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska bättrar på lönsamheten

Publicerad: 28 oktober 2021, 15:36

Anders Danielssons Skanska fick se ett marginellt högre rörelseresultat i tredje kvartalet 2021 jämfört med samma period i fjol.

Foto: Mattias de Frumerie

Skanskas tredje kvartal bjöd på lägre intäkter men högre rörelseresultat jämfört med förra året. ”Intäkterna har påverkats negativt av pandemin men marknadsaktiviteten ökar nu gradvis”, skriver koncernchefen Anders Danielsson i sitt vd-ord i kvartalsrapporten.


Ämnen i artikeln:

Skanska

Skanskas rörelseresultat i kvartal tre uppgick till drygt 1,54 miljarder kronor – en ökning med en procent från knappa 1,53 miljarder kronor samma period 2020. Samma trend syns på niomånadersperioden där rörelseresultatet har ökat med 18 procent i år till 6,2 miljarder kronor.

LÄS MER: Stor intervju med Skanskas vd Anders Danielsson: ”Vill inte sväva ut för mycket” 

”Under tredje kvartalet fortsatte resultatet vara stabilt för alla verksamhetsgrenar, vilket ledde till ett starkt resultat för de första nio månaderna”, skriver Anders Danielsson, vd och koncernchef, i sitt vd-ord.

I byggverksamheten har rörelseresultatet ökat med 42 procent under januari–september jämfört med samma period i fjol. Detta trots att intäkterna minskade med elva procent. Enligt rapporten är de lägre intäkterna främst relaterade till störningar på grund av corona, särskilt i Europa, och av kunder uppskjutna projektstarter. Men det är också en effekt av Skanskas strategi att vara mer selektiva i anbudsförfarandet och på så vis öka lönsamheten – vilket också har gjorts i alla affärsenheter inom byggverksamheten.

LÄS MER: Rapportaktuella Peab om cementkrisen: ”Säkrar med egen import”

Inom verksamhetsgrenen Bostadsutveckling minskade intäkterna i kvartal tre med 57 procent till dryga 2 miljarder kronor, jämfört med 4,7 miljarder under samma kvartal i fjol. Rörelseresultatet minskade med 34 procent till 318 miljoner kronor. Jämför man perioden januari-september ser det dock bättre ut – då ökar intäkterna med tolv procent till 10,7 miljarder för 2021. Rörelseresultatet är 46 procent högre – strax under 1,6 miljarder kronor jämfört med nära 1,1 miljarder samma period i fjol.

Inom Kommersiell fastighetsutveckling minskade både intäkter och rörelseresultat i kvartal 3. 

”Kommersiell fastighetsutveckling fortsätter att leverera starka försäljningsvinster på de avyttringar som gjorts, men volymerna är lägre. Detta är relaterat till timingen i vår portfölj, efterfrågan från från fastighetsinvesterare är stark, med fortsatt låga attraktiva avkastningskrav”, skriver Anders Danielsson i vd-ordet.

 

 

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Skanska

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.