lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska bygger 1 000 bostäder i Solna

Publicerad: 19 mars 2021, 12:10

Skanska och Fabege köper tillsammans ett 147 000 kvadratmeter mark i Solna. Foto: Fabege / Skanska

Skanska och Fabege har köpt ett gigantiskt markområde för att bygga bostäder, förskolor och kontor i det som kommunstyrelsens ordförande i Solna beskriver som ”Solnas i särklass största och mest komplicerade stadsutvecklingsprojekt”.

Ämnen i artikeln:

MälarbananSkanskaFabegebyggkontraktSolna

Nya möjligheter för stadsutveckling med gröna stadskvarter öppnar sig när Mälarbanan byggs ut genom Solna och delar av järnvägen förläggs i tunnel, och då vill vare sig Fabege eller Skanska missa tåget. 

Tillsammans har bolagen förvärvat 147 000 kvadratmeter mark för 900 miljoner kronor för att bygga 1 000 nya bostäder och 2 000 kontor vid Solna Business Park och Huvudsta i Solna.

LÄS MER: Skanska-chefen Pia Höök om bolagets mångfaldsarbete

Fabege står för 52 000 kvadratmeter kontor och 10 000 kvadratmeter bostäder i jätteprojektet vid Huvudsta och Solna Business Park, medan Skanska har förvärvat 85 000 kvadratmeter mark för att bygga bostäder med lokaler för restauranger och annan service i gatuplan, samt två förskolor och en gruppbostad för LSS-boende.

– Vi ser fram emot att få vara med och utveckla Solna genom detta mycket spännande stadsutvecklingsprojekt. Tillsammans ska vi skapa en ny stadsdel och minska barriären som spåren innebär i dag. Våra fem klimatneutrala bostadskvarter – med hela 1 000 bostäder – kommer att bli ett hållbart, levande och attraktivt område, säger Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Skanska: Bygg höghastighetsjärnvägen – men i luften

Solna stad tilldelas köpeskillingen vartefter de nya stadskvarteren uppförs.

– Utvecklingen av centrala Huvudsta är Solnas i särklass största och mest komplicerade stadsutvecklingsprojekt i och med att järnvägen förläggs i tunnel och kantas med ny bebyggelse, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna, i en kommentar. 

Kommunstyrelsen i Solna fattar ett beslut om överenskommelsen med byggbolagen den 29 mars och väntas sedan presentera ett detaljplaneförslag under våren. 

Redan verksamma i Solna

Fabege ser förvärvet som ett naturligt tillskott till bolagets nuvarande utveckling av Arenastaden, Haga Norra och Solna Business Park. 

– Markförvärvet bidrar till nya värdeskapande möjligheter i Solna på längre sikt. Det geografiska läget och Solnas många kvaliteter gör att vi gärna stärker vårt innehav i området, säger bolagets vd och koncernchef Stefan Dahlbo i en kommentar. 

Byggstart för utbyggnaden av Mälarbanan är planerad till 2023 och den nya bebyggelsen ska uppföras under perioden 2030–2040. 

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev