Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska bygger landets "superfängelser"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Efter vågen av rymningar för några år sedan beslutades om mer avancerade säkerhetsavdelningar på landets fängelser. Nu står det klart att det blir Skanska som får uppdraget att bygga de nya högsäkerhetsbyggnaderna på Kumla, Hall och Saltvik.


Skanska har fått uppdraget att bygga tre nya säkerhetsanstalter med plats för vardera 24 intagna uppdelade i fyra byggnader. Projekten på Kumla och Hall startade under tredje kvartalet i år och byggstarten på Saltvik, utanför Härnösand, är satt till 2008. Samtliga byggnader ska vara klara senast 2009.

- Vi är glada för att ha fått förtroendet att genomföra detta unika projekt som ställer särskilt höga krav på kvalitet, säkerhet och vår förmåga att samordna tre likvärdiga projekt på tre olika orter, säger Piero Sannicolò på Skanska.

Samma ritningar kommer att användas på alla tre platserna. Men exakt hur de kommer att se ut vill inte Piero Sannicolò avslöja och hänvisar till säkerheten.

- Vi har tagit fram en helt ny byggnation som inte finns någon annanstans idag. Det är designat för högsta säkerhet.

Att jobba för kunden "Specialfastigheter Sverige AB" blir något alldeles speciellt för Skanskas personal på platsen. Eftersom säkerhetsavdelningarna kommer att byggas som "ett fängelse i fängelset" måste alla som ska in på området föranmälas och säkerhetstestas. Kontraktsumman för hela projektet ligger på 420 miljoner kronor.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.