Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska bygger WTC-projekt i New York

Publicerad: 17 mars 2010, 15:06

Skanska har i ett joint venture med Granite Construction fått uppdraget att bygga den nya pendeltågstationen PATH vid World Trade Center i New York. Kund är Port Authority of New York and New Jersey.


PATH är pendeltågen som förbinder New Jersey med nedre Manhattan. Skanska-konsortiet ska ansvara för alla platsgjutna betongkonstruktioner till den nya stationens plattformar under och väster om New York City Transits (NYCT) tunnelbanestation för linje 1. För stålstomme och betongelement har ett annat företag kontrakterats.

Stationens betongtak kommer samtidigt att utgöra den öppna platsen i anslutning till WTC Memorial. Ett av PATH-stationens våningsplan ska också ansluta till en planerad transithall för tunnelbanan. WTC-stationen är en av de mest frekventerade inom PATH-systemet.

Trafiken ska upprätthållas under hela byggtiden vilket medför
omfattande omlokaliseringar och ombyggnader av de tre befintliga A,B och C-plattformarna samt fem spår. Även en fjärde plattform kommer att byggas.

I uppdraget ingår också både en öst-västlig gångtunnel och en
passage under West Street till finanskvarteren vid Wall Street. Det tunga anläggningsbyggandet genomförs i samarbete med Granite Construction medan Skanska utför alla installations- och inredningsarbeten.

Av den totala kontraktssumman som uppgår totalt till 542 miljoner dollar har Skanska 80 procent, 434 miljoner dollar, vilket motsvarar 3,1 miljarder kronor.

Arbetet inleds denna månad och ska vara färdigställt i maj 2014.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.