söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska får tunneluppdrag för 3,4 miljarder

Publicerad: 5 juli 2021, 07:46

Steinar Myhre, koncerndirektör för Skanska Anlegg i Norge, och Anna Maria Aursund, direktör för Vann- og avløpsetaten i Oslo kommun. Foto: Skanska Norge

Med två tunnelborrmaskiner ska Skanska borra en 19 kilometer lång tunnel till Oslo. Avtalet är värt 3,4 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

NorgetunnelbyggeSkanskabyggkontraktinfrastruktur

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Skanska har tecknat avtal med Vann og Avløpsetaten i Oslo kommun om att bygga en råvattentunnel mellan Hole kommun och Oslo, Norge. Kontraktsumman ligger på 3,4 miljarder norska kronor vilket är ungefär det samma i svenska kronor.

LÄS MER: Hård kritik mot Trafikverket – Projekten blir 58 miljarder dyrare

Kontraktet omfattar att med hjälp av två TBM:er (tunnelborrmaskiner) bygga en 19 kilometer lång tunnel, 5,2 meter i diameter, från den nya vattenkällan Holsfjorden i Hole kommun till en ny underjordisk vattenreningsanläggning belägen vid Huseby i västra Oslo.

– Det är en stor glädje att äntligen kunna skriva på kontrakten som vi har hoppats på så länge. Vi ser fram emot att använda vår erfarenhet från tidigare TBM-projekt och vår spetskompetens inom tunneldrivning och grön anläggningsverksamhet, säger Steinar Myhre, koncerndirektör för Skanska Anlegg i Norge, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: TBM i Sverige – här inleder megaborren Elektra sin resa under Stockholm 

Det är det andra delkontraktet i ett större utvecklingsprojekt, med målet att säkerställa att Oslos vattenförsörjning kommer att kunna tillhandahålla tillräckligt med dricksvatten även i händelse av fel i viktiga delar av vattenförsörjningssystemet. Skanska vann det första delkontraktet för förberedande arbeten i augusti 2020.

Utöver Skanska Norge hade även Marti Tunnel, Implenia Norge/Hochtief och AF Ghella ANS, som består av AF Gruppen och Ghella, lämnat anbud som tagits upp för utvärdering.

– I utvärderingen har vi viktat pris, kvalitet och miljö och Skanska var bäst i på samtliga kriterier. Vi är nöjda med att de har satt sig bra in i uppdraget och har med en stabil organisation, säger Anna Maria Aursund, direktör för Vann- og avløpsetaten.

LÄS MER: Norska anläggningsjätten förvärvar svenskt bolag: ”Det känns fantastiskt bra”

Byggnationen påbörjas i augusti 2021 och är planerat att vara slutfört under 2027.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev