söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska långt ifrån vinstförväntningarna jan-mars

Publicerad: 4 maj 2023, 05:40

Foto: Mattias de Frumerie

Skanskas rörelseresultat blev 394 miljoner kronor i det första kvartalet 2023. Väntat var 949 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av sex analytikers estimat.

Ämnen i artikeln:

SvepetSkanskadelårsrapport

ND

Nyhetsbyrån Direkt


Intäkterna summerade till 34.878 miljoner kronor. Här låg analytikernas snittprognos på 35.229 miljoner.

Orderingången summerade till 25,8 miljarder kronor i kvartalet, vilket kan jämföras med väntade 28,3 miljarder.

Byggverksamhetens rörelsemarginal uppgick till 2,8 procent under det första kvartalet, mot förväntade 2,4. Skanskas mål är att byggmarginalen ska uppgå till minst 3,5 procent över tid.

Infronts prognoser samt Skanskas intäkter och resultat anges enligt bolagets segmentsredovisning.

Skanskas byggverksamhet inledde året med fortsatt stabil leverans. Samtidigt är aktiviteten på marknaden inom Bostadsutveckling låg och inga försäljningar av materialitet genomfördes i kvartalet för Kommersiell Fastighetsutveckling. Det skriver vd Anders Danielsson i rapporten.

För byggverksamheten noterar han att strategin fortsätter att ge resultat samtidigt som orderingången varierar betydligt mellan kvartal.

"Det något svagare första kvartalet i år följer på ett mycket starkt tredje och fjärde kvartal förra året. Marknadsutsikterna för våra största marknader USA och Norden är stabila eller starka, och vi har en stark orderstock med bra projekt", skriver Anders Danielsson.

Inom Bostadsutvecklingen påverkade den låga aktiviteten intäkter och antal sålda bostäder under första kvartalet.

"Rörelseresultatet i Bostadsutveckling påverkades av låga försäljningsvolymer och ett negativt resultat om -331 miljoner kronor i Boklok, till följd av en svag marknad och pågående åtgärdsprogram", skriver bolaget i rapporten.

Kostnader hänförbara till åtgärdsprogrammet i Boklok som genomförs för att anpassa verksamheten till den nya marknadssituationen har en betydande negativ påverkan på resultatet i första kvartalet, enligt Anders Danielsson.

Segmentet Kommersiell Fastighetsutveckling befinner sig i en nettoinvesteringcykel och inga försäljningar av materialitet genomfördes under första kvartalet.

"Vi ser att aktiviteten på hyresmarknaden sakta återvänder och antal uthyrda kvadratmetrar ligger på samma nivå som föregående kvartal", skriver han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev