måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska rapporterar högre vinst och orderingång än väntat

Publicerad: 26 oktober 2022, 06:05

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Skanska lyckades överraska marknaden med både starkare vinst och orderingång för det tredje kvartalet, trots ett sämre omvärldsläge. Det visar bolagets delårsrapport.

Ämnen i artikeln:

Skanskabyggkontrakt

Tredje kvartalets orderingång var stark och trots ett försvagat makroekonomiskt läge förblev lönsamheten god under det tredje kvartalet, skriver Skanskas vd Anders Danielsson i delårsrapporten.

”Inom bostadsutveckling påverkas hushållen av den snabba ökningen av inflation och höjda räntor. Marknadsaktiviteten har minskat i år med en långsammare försäljning som följd. Detta påverkade intäkterna för kvartalet. Bostadsmarknaden är cyklisk men det råder en strukturell brist på bostäder som vi bedömer kommer att balansera marknaden över tid”, skriver han.

Skanska hade vid utgången av det tredje kvartalet 7.865 bostäder i produktion varav 71 procent var sålda. Antalet färdigställda osålda bostäder uppgick till 92, i linje med utgången av det tredje kvartalet i fjol, men en ökning från 72 vid utgången av det andra kvartalet.

Inom Kommersiell Fastighetsutveckling är hyresmarknaden fortsatt konkurrensutsatt men Skanska börjar se ett tydligare mönster gällande hyresgästernas efterfrågan efter pandemin.

”För att locka tillbaka medarbetarna till kontoret framhäver företag vikten av moderna, hållbara och flexibla lokaler med ett ökat fokus på hälsa och serviceerbjudandet. En bra matchning med vår portfölj. För att möta en växande efterfrågan ökar vi också gradvis andelen bostadshyreshus i USA och Danmark och life science-fastigheter i USA. Detta bidrar till ytterligare diversifiering i portföljen”, skriver Anders Danielsson.

Skanskas rörelseresultat blev 1.518 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Väntat var 1.326 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fem analytikers estimat.

Intäkterna summerade till 38.603 miljoner kronor. Här låg analytikernas snittprognos på 37.664 miljoner.

Orderingången summerade till 43,8 miljarder kronor i kvartalet, vilket kan jämföras med väntade 38,1 miljarder.

Byggverksamhetens rörelsemarginal uppgick till 3,4 procent under det tredje kvartalet, mot förväntade 3,4. Skanskas mål är att byggmarginalen ska uppgå till minst 3,5 procent över tid.

Infronts prognoser samt Skanskas intäkter och resultat anges enligt bolagets segmentsredovisning.

 

Nyhetsbyrån Direkt
red@byggindustrin.se

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev