Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Skanska skriver ner brittiska projekt

Publicerad: 15 April 2008, 07:31

Skanska gör projektnedskrivningar på 335 miljoner kronor i Storbritannien under första kvartalet 2008. Tappet kommer från tre OPS-projekt med fastprisåtagande.


Skanska gör projektnedskrivningar på 335 miljoner kronor i Storbritannien under första kvartalet 2008. Tappet kommer från tre OPS-projekt med fastprisåtagande.

Projekten, varav två beskrivits i tidigare delårsrapporter, genomförs i offentlig-privat samverkan där Skanska ansvarar för finansiering, utformning, byggande och drift under en definierad avtalsperiod. Projekten har ett totalt produktionsvärde på 14 miljarder kronor och spänner över långa produktionsperioder.

-Den här typen av projekt med fastpriskontrakt och långa produktionstider har traditionellt resulterat i högre marginaler än andra typer av projekt samtidigt som dessa projekt är förknippade med högre risker. Det inträffade belyser vikten av att vi fortsätter att ytterligare stärka vår riskhantering för denna typ av projekt, säger Johan Karlström, koncernchef i Skanska.

Under projektens gång har projektens omfattning förändrats vilket har medfört väsentliga kostnadsökningar för att få projekten färdigställda i tid. Detta skall regleras i förhandlingar med kunder och underentreprenörer. Nu pågående förhandlingar har visat på svårigheten att få en rimlig kompensation för ökade kostnader och detta har föranlett en mer pessimistisk syn på projektens slutresultat.

.Det preliminära rörelseresultatet för koncernen under det första kvartalet 2008 uppgår till drygt 1 miljard kronor – en ökning med 38 procent. Den fullständiga delårsrapporten kommer att presenteras den 7 maj.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.