Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Skanska slår ihop regioner – alla maskiner på samma ställe

Publicerad: 28 November 2019, 05:00

Skanska ska samla all verksamhet med entreprenadmaskiner i nya Region Special.

Foto: Anders Lilienberg

Skanska Sverige kommer att samla all verksamhet kring entreprenadmaskiner i en enhet. Med nya Region Special ska bolaget få skalfördelar i anläggningsarbetet och på köpet stärka effektiviteten och säkerhets- och miljöarbetet.


Ämnen i artikeln:

entreprenadmaskinerSkanska

Verksamheten för entreprenadmaskiner inom Skanska Sverige är i dag uppdelad på flera olika regioner spridda runtom i landet. Men från och med årsskiftet flyttas verksamheten in i en egen, nationell, region – Special.

Här kommer även region Grundläggning, med verksamhet i hela landet, och losshållningsverksamheten (bergsprängning), som främst återfinns Mellansverige och Stockholm. Gemensamt för alla dessa verksamheter är att de är maskinintensiva och därmed också kapitalintensiva.

– Vi vill samla all specialkompetens som vi har på anläggningssidan. Med en egen region kan vi få skalfördelar och skapa synergier, säger Anderhetens Lilienberg, i dag chef för Skanskas grundläggningsverksamhet men även blivande chef för nya Region Special, till Byggindustrin.

Region Special kommer att samla 160 entreprenadmaskiner, som grävmaskiner, borrvagnar och pålmaskiner. Ungefär 320 medarbetare kommer att jobba inom regionen och planen är att nyrekrytera.

– Det handlar om ungefär 100 nya medarbetare under de närmaste två åren, säger Anders Lilienberg.

Anders Lilienberg, i dag chef för Skanskas grundläggningsverksamhet, blir chef för Region Special.

Flera fördelar

Att samla maskinverksamheten i en korg kommer med flera fördelar. Det ökar bland annat möjligheten att se till att hela maskinparken har samma klimatprestanda, men även säkerheten på arbetsplatserna kan förbättras.

– Det blir mycket lättare att kraftsamla kring utbildning. Vi hoppas också att vi ska kunna jobba mer med att öka attraktiviteten för branschen och locka mer kompetens, säger Anders Lilienberg.

Anläggningsmarknaden är stark, med många stora pågående projekt och många fler som är på gång. På bostadssidan märks en viss nedgång.

– Men sammantaget är marknaden väldigt bra på sikt. Och strategin med Region Special är långsiktig, säger Anders Lilienberg.

Region Special kommer att leverera anläggningsarbeten både till Skanska och till den externa marknaden.

Tänker ni växa på den externa marknaden?

– Absolut, sådana ambitioner har vi.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

entreprenadmaskinerSkanska

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.