Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska slog förväntningarna i första kvartalet – men utsikterna bleknar

Publicerad: 4 maj 2022, 06:42

Anders Danielsson, vd och koncernchef på Skanska.

Foto: Mattias de Frumerie

Skanskas rörelseresultat blev drygt 1,81 miljarder kronor i det första kvartalet 2022. Detta var mer än de 1,76 miljarder kronor som börsanalytikerna hade förutspått. Samtidigt ser det dystrare ut på tolv månaders sikt, enligt bolaget delårsrapport, och orderingången var något sämre än väntat.

Ämnen i artikeln:

Skanskabyggkontrakt

Intäkterna summerade till strax över 37,8 miljarder kronor. Här låg analytikernas snittprognos på 36,5  miljarder.

Orderingången nådde dock inte upp till förväntningarna och summerade till 30,0 miljarder kronor i kvartalet, vilket kan jämföras med väntade 31,4 miljarder.

Läs även: Alla entreprenörer som ville ta Skanskas miljardprojekt i Göteborg

Byggverksamhetens rörelsemarginal uppgick till 2,3 procent under det första kvartalet, mot förväntade 2,5. Skanskas mål är att byggmarginalen ska uppgå till minst 3,5 procent över tid.

Samtidigt försämras Skanskas marknadsutsikter på tolv månaders sikt på flera områden.

För byggverksamheten påverkas marknadsaktiviteten av en kombination av faktorer såsom tidiga tecken på uppskjutna projekt i Centraleuropa, men också en uppdämd efterfrågan efter pandemin samt federal finansiering som lett till ett ökat antal projekt på den amerikanska marknaden.

”Anläggningsmarknaden förblir mestadels stabil. Störningar i leverantörskedjan, såsom inflation och materialbrist fortsätter påverka byggmarknaden”, skriver Skanska.

För bostadsutvecklingen väntas aktiviteten sannolikt att stabiliseras eller sjunka till följd av ökade priser på energi och konsumtionsvaror samt stigande räntenivåer.

”Arbetslösheten är fortfarande låg och det råder en strukturell brist på bostäder på många av våra marknader som motverkar denna situation. Kostnadsökningar och osäkerhet kring prisnivåer kan leda till att projekts skjuts på framtiden”, skriver Skanska.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev