Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska tar miljardorder

Publicerad: 25 september 2019, 06:45

Skanska ska bygga en ny vårdbyggnad i Malmö.

Illustration: White arkitekter

Skanska har tecknat ett nytt avtal med Region Skåne i projektet för att bygga den nya vårdbyggnaden på Malmö sjukhusområde. Kontraktet för de nu tecknade och återstående etapperna är värt cirka 4,2 miljarder kronor.


2015 kontrakterades byggentreprenören Skanska för byggnationen av den nya vårdbyggnaden.

Byggnaden kommer att bestå av två huskroppar med 10 respektive 11 plan ovan mark, sammanlänkade med kulvertar och förbindelsegångar, och kommer att rymma över 2 200 rum och bli arbetsplats för mer än 2 000 personer. I och med den nya vårdbyggnaden får sjukhusområdet över 100 000 kvadratmeter ny yta för bland annat operationssalar, vård- och intensivvård. Den nya vårdbyggnaden är en del av den ny- och ombyggnation som Region Skåne genomför på Malmö sjukhusområde.

Ambitionen är att vårdbyggnaden ska kunna certifieras enligt Miljöbyggnad, nivå silver. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem för nyproducerade och befintliga byggnader med fokus på energi, materialval och inomhusmiljö.

Samtidigt meddelar installatörsgruppen som Skanska tidigare kontrakterat för planering och projektering av installationerna, Instalco-ägda Rörläggaren, Assemblin och ApQ, att gruppen även ska ansvara för genomförandet av installationer i projektets samtliga etapper.

– Vi har samlat regionens bästa specialister i en unik installatörsgrupp för gemensam planering och genomförande tillsammans med beställarna Region Skåne och huvudentreprenören Skanska. Vi har involverats i ett mycket tidigt skede vilket gör att vi tillsammans kan arbeta fram och installera effektiva och hållbara lösningar. Det här är ett mycket komplext och resurskrävande uppdrag, säger Richard Olsson, vd på Rörläggaren.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.