lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska tecknar miljardavtal inom tunnelbanan – nio entreprenörer var intresserade

Publicerad: 16 november 2021, 13:40

Skanska har tecknat kontrakt med Region Stockholm om att bygga en 1 200 meter lång tunnelbanetunnel, samt plattformsrum och biljetthallar för station Nacka, som blir den sista stationen på Blå linjen. Foto: Region Stockholm-Sweco

Skanska tar hem ett tungt avtal inom utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka. Totalt nio olika entreprenörer var från början intresserade av miljardkontraktet, men i slutändan var det fyra som räknade på uppdraget.

I artikeln:
■ Leverantörerna som deltog.
■ Anbudet som ratades.
■ Beställaren Nackaprojektet: ”Nu går vi in i nästa fas”.

Ämnen i artikeln:

tunnelbanatunnelbyggebyggkontraktinfrastrukturanläggning

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Projektet omfattar nybyggnation av en tunnelbanetunnel om cirka 1 200 meter inklusive ett plattformsrum och två biljetthallar för station Nacka. Detta är en del av utbyggnaden av nya tunnelbanans Blå linje där Nacka är den sista stationen på den östliga utbyggnaden. Arbetet inkluderar i huvudsak bergtunnlar och schakt, ovanjordsberg, markarbeten i tunnlarna, betongarbeten, tillfälliga installationer och tillfälliga trafikomläggningar.

LÄS MER: Så har anläggningsbranschen utvecklats efter FIA: ”Den positiva trenden har vänt” 

Byggstarten är planerad till första kvartalet 2022 och projektet beräknas vara färdigställt under första kvartalet 2026.

De här entreprenörerna var intresserade av kontraktet

I upphandlingen valde Förvaltning för utbyggd tunnelbana att först kvalificera leverantörerna i kvalificeringssystemet TransQ för att säkerställa att de hade ”en ekonomisk ställning och en teknisk och yrkesmässig kapacitet och förmåga” som var tillräcklig för att klara uppdraget.

I detta skede kom det totalt in nio ansökningar från entreprenörer som ville delta i upphandlingen:

1. China Railway Tunnel Group Co., Ltd (CRTG).

2. Hochtief Infrastructure GmbH.

3. Implenia Sverige AB.

4. NCC Sverige AB.

5. Sacyr Construcción SA och Serneke Sverige AB i ett konsortium – JV Serneke Sacyr.

6. SBT Sverige AB.

7. Skanska Sverige AB.

8. Soner Temel Muhedisilik Insaat Ve Ticaret A.S. (STM)

9. YIT Sverige AB.

 

Fyra lämnade anbud

Under anbudstiden fick de kvalificerade leverantörerna möjlighet att delta i projektgenomgång för att lättare kunna lämna anbud. När anbudstiden gick ut den 30:e november 2020 hade fyra entreprenörer lämnat anbud: CRTG, Sacyr / Serneke, Skanska och Soner Temel Muhendislik Insaat. Den sistnämnda levde dock inte upp till kvalidiceringskraven och togs därför inte med i utvärderingsfasen.

De tre anbuden som utvärderades rankades så här:

1. Skanska (1 239 534 000 kronor)

2. Sacyr / Serneke  (1 234 264 668 kronor)

3. CRTG (1 338 577 729 kronor)

När pris vägdes samman med kvalitet fick Skanska det största avdraget för – 115 350 00 kronor, vilket ledde till att bolaget lade det mest fördelaktiga budet och således tilldelades kontraktet.

Projektet går in i ny fas

Erik Lindgren, regionens projektchef för tunnelbaneutbyggnaden till Nacka, berättar att Nackaprojektet är i slutfasen av arbetstunnelfasen.

– Till exempel sprängdes sista salvan i arbetstunneln vid Skönviksvägen nyligen, säger han till Byggindustrin.

LÄS MER: CRTG kniper nytt storkontrakt på tunnelbanan – här är alla anbuden som kom in 

För ett par veckor sedan tilldelades CRTG kontraktet för Sickla station och nu har alltså Skanska fått kontraktet för Nacka station.

– De här entreprenaderna startar nu med en successiv upptrappning på arbetsområdena. Vi kommer att göra växlingen mellan arbetstunnel- och stationsentreprenad så snabb och smidig som möjligt. Det är stora entreprenader så att det är en startsträcka innan verksamheten är i full gång, säger Erik Lindgren.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev