tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska tecknar miljardkontrakt i Forsmark: "Otroligt spännande"

Publicerad: 24 juli 2023, 08:10

De blå delarna är de som Skanska ska projektera och bygga.

Foto: Lasse Modin

SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. I projektet, som har en budget på flera miljarder, ska sex nya bergssalar projekteras och byggas i urberget.

Ämnen i artikeln:

byggkontraktbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


I december 2021 gav regeringen grönt ljus till Svensk Kärnbränslehantering, SKB, att gå vidare med utbyggnaden av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Tidigare i år inleddes upphandlingen av en entreprenör, där nu alltså Skanska har tilldelats kontraktet.

Läs även: Skanskachefen om jätteprojekten på järnvägssidan: "Vi har lärt oss mycket"

– Vi är väldigt nöjda med att ha valt Skanska som samverkanspartner för utbyggnaden av SFR. Efter många år av planering och miljöprövningar har vi nu tagit ett stort steg framåt för att förverkliga ett utbyggt SFR. Nu inväntar vi godkännande av Strålsäkerhetsmyndigheten innan vi kan påbörja bergarbetena, säger Jessica Palmqvist, tillförordnad vd på SKB, i ett pressmeddelande.

I SFR slutförvaras kortlivat radioaktivt avfall som exempelvis filter, verktyg och kläder som använts i de svenska kärnkraftverken, och material från sjukvård, industri och forskning. SFR kommer även att rymma radioaktivt avfall från när kärnkraftverken avvecklas och nedmonteras.

Läs även: Väg, järnväg och jättelika bergrum: Megaprojekten som ska handlas upp de kommande åren

Slutförvaret rymmer idag cirka 63 000 kubikmeter kortlivat låg- och medelaktivt driftavfall. För att ha tillräckligt med utrymme för drift- och rivningsavfall från Sveriges kärnkraftverk, kommer ytterligare 117 000 kubikmeter att behövas. Det är sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter som kommer att tillföras.

Läs även: Skanska räknar hem vägbygge för 4,6 miljarder – chans på ytterligare jättekontrakt

Utbyggnaden är tänkt att förläggas på 120–140 meters djup, i nivå med den lägsta delen av nuvarande SFR.

– Vi på Skanska känner oss väldigt glada över att ingå i ett samverkansprojekt med SKB, för att bygga ut SFR och är samtidigt ödmjuka inför det ansvar det för med sig med extra höga krav på kvalitet och säkerhet. Det är ett otroligt spännande och långsiktigt byggprojekt, vi ser fram emot att vara en del av det, säger Lars Lindberg, vice vd Väg och anläggning på Skanska Sverige.

Utbyggnaden kräver ett godkännande från Strålsäkerhetsmyndigheten, något som SKB ansökte om i mars 2023. Planerad byggstart är hösten 2024.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev