måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska tilldelas sex kvarter vid ny tunnelbanestation i Nacka

Publicerad: 19 september 2023, 08:39

Visionsbild över centrala Nacka. Illustration: Amanda Wahlén fritt efter original från Mandaworks

Nacka kommun har tilldelat Skanska markanvisningen för sex kvarter i stadsutvecklingsprojektet Centrala Nacka. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetSkanska Sverigestadsutvecklinginfrastrukturbostadsbyggandebostadsutvecklingnackanacka kommunStockholms län

R


Vid blåa linjens nya sydliga slutstation Nacka planerar kommunen för det så kallade Mötesplats Nacka som ska bli en attraktiv stadsmiljö tillika kommunikationsnod för boende och företag. Bland annat innefattar planerna en överdäckning av Värmdöleden och en helt ny bussterminal.

Den 19 september beslutade kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott att Skanska Sverige AB ska tilldelas markanvisning för sex kvarter vid Mötesplats Nacka, ett beslut som väntas fastställas av kommunstyrelsen den 2 oktober.

Läs också: Skanska om leverantörskedjorna: “Ofta kan man läsa mellan raderna att något inte stämmer”

Markanvisningen gäller de kvarter som planeras att ligga intill den 300 meter långa överdäckningen (på vilken en stadspark kommer att anläggas) och alldeles ovanför tunnelbanans kommande slutstation Nacka. I kvarteren ska bostäder, arbetsplatser och hotell med butiker och restauranger i bottenvåningarna att växa fram.

Nacka kommun skriver i ett pressmeddelande att man satsar på att i ett tidigt skede involvera en stark byggaktör för att på så sätt “säkerställa en effektiv samordning och genomförande under hela processen.” Köpeskillingen avgörs i ett senare skede när genomförandeförutsättningarna och byggvolymerna är klarare.

Läs också: Skanskas Sverige-vd: "Vi har ingen byggkris"

–  Det här är ett mycket spännande stadsutvecklingsprojekt, komplext och tekniskt avancerat vilket ger oss möjlighet att dra nytta av all vår erfarenhet. Ett bra exempel på hur vi kan använda outnyttjad yta till att skapa en attraktiv blandstad i ett läge med närhet till allt och bra kommunikationer. Vi är glada över att få vara med och bidra till att skapa framtidens Nacka, säger Eva Torberger, vice vd på Skanska Sverige, i en kommentar.

Nacka kommun beräknar att ett förslag till detaljplan kan presenteras i ett samråd kring årsskiftet 2024/2025. Vidare beräknas tunnelbanan med slutstation Nacka beräknas klar för trafikstart 2030 och den nya, ovanpåliggande bebyggelsen med bostäder, kontor, service, gator och torg kommer att utvecklas etappvis fram till cirka 2045 i takt med färdigställande av överdäckningen och marknadens förutsättningar.

Ett inriktningsbeslut från kommunen om projektets fortsatta planering och genomförande väntas vid årsskiftet 2023/2024.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev