Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanska tror på OPS - trots nedskrivningar i England

Publicerad: 7 maj 2008, 15:51

Nedskrivningarna av OPS-projekten i Storbritannien har inte fått Skanska att tappa tron på projektformen.


I slutet av april meddelade Skanska att man tvingats skriva ner tre stora OPS-projekt i Storbritannien med 335 miljoner kronor.

Detta innebär inte att projekten går med förlust, men att vinstmarginalen försämras, enligt Hans Biörck, vice vd och ekonomi- och finansdirektör på Skanska.

Enligt Skanskas vd Johan Karlström och Anders Lilja, direktör för Investor Relations, handlar det inte om några speciella för hållanden på den brittiska byggmarknaden.

– Det som är speciellt för dessa projekt är att de är väldigt stora och har en väldigt lång produktionstid. Då hinner förutsättningarna förändras och det påverkar rytmen i projektet och det dyker upp kostnader som inte är så lätta att identifiera, säger Anders Lilja.

Däremot tycker varken Anders Lilja eller Johan Karlström, att projektformen, Offentlig Privat Samverkan (OPS) med fastpris är dålig.

– Nej, generellt inte, men den ställer höga krav både på oss och på kunderna. Vi ska titta på våra processer och rutiner och se vad vi kan förändra för att förhindra sånt här i framtiden, säger Anders Lilja.

Men enligt Jonas Andersson, analytiker på ABG Sundal Collier, ser den brittiska marknaden och Skanska UK svag ut fortfarande svag ut, även om man exkluderar nedskrivningarna.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.