Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skanskas vd: Starkt kvartal trots utmaningarna

Publicerad: 21 juli 2022, 08:05

Anders Danielsson, vd och koncernchef för Skanska.

Foto: Mattias de Frumerie

Skanskas vd Anders Danielsson beskriver det andra kvartalet som starkt trots utmaningar med kostnadsökningar och flaskhalsar.


Ämnen i artikeln:

SkanskaAnders Danielsson

– Byggmarginalen är stabil på 3,4 procent både i kvartalet och på rullande 12 månader, när det gäller projektutveckling är det fortsatt bra leverans och bra lönsamhet och vi ligger över våra målsättningar både på rörelsemarginal och avkastning på sysselsatt kapital. Överlag ett starkt kvartal trots de utmaningar vi har sett, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Under rubriken marknadsutsikter skriver Skanska i rapporten att aktiviteten förväntas vara negativt påverkad av störningar i leverantörskedjan, såsom inflation, materialbrist och uppskjutna projekt, men än så länge har Skanska inte sett att kunder avbeställer några projekt.

– Det kan bli så att kostnadsökningar framåt gör att kunder skjuter på projekten för att de helt enkelt inte får ihop kalkylen så att man måste ta omtag och antingen ta bort vissa delar i projektet eller hitta smartare eller billigare lösningar, säger Danielsson.

Mot slutet av kvartalet har Skanska noterat att kostnadstrycket mattats av något på vissa varor.

– Kostnadstrycket uppåt har mattats av, det är positivt i sig. Men vi följer det noggrant, hittills har vi lyckats hantera de kostnadsökningar vi sett och lyckats hålla uppe marginalen.

Verksamheten i Centraleuropa, som också ligger närmast kriget i Ukraina, var den som påverkades mest av störningar i leveranskedjor relaterade till konflikten.

– Där har vi nu hittat andra leveransvägar när det gäller framförallt i Centraleuropa, där det var en hel del varor som tidigare kom från Ryssland och Belarus där det är stopp sedan flera månader tillbaka, säger Anders Danielsson och fortsätter:

– Vi har också varit försiktiga när vi räknar på anbud och kommer fortsätta vara det. Vi ser till att säkra leveranser och priser innan vi lämnar anbud. Det har vi gjort under hela pandemin. 

Nyhetsbyrån Direkt

Ämnen i artikeln:

SkanskaAnders Danielsson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.