Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Skolbygge försenas på grund av bristande konkurrens

Publicerad: 25 januari 2017, 12:06

Sundsvalls kommun avbryter upphandlingen av Vibackeskolans byggetapper. Orsaken är att för få anbud kommit in. Marknaden är överhettad enligt kommunens upphandlingsbolag.


– Det är jättesynd att det blir för få anbud. Projektet kommer att bli minst ett halvår försenat, säger Anna Nässbjer, projektledare på Drakfastigheter som håller i upphandlingen.

Vibackeskolan är en av Sundsvalls största grundskolor. Skolan ligger på Alnö och byggdes under 1960-talet. Den har cirka 500 elever från förskoleklass till årkurs 9.

Den första, av fyra planerade etapper, av de renoverings- och ombyggnadsarbeten som ska göras har redan påbörjats.

– Även där fick vi in för få, endast ett anbud, men valde att gå vidare ändå, eftersom marknaden just då var ännu mer överhettad, säger Anna Nässbjer.

Det är upphandlingen av den andra och den fjärde etappen som nu avbryts. De omfattar bland annat ombyggnationen och renovering av matsal, bibliotek och idrottshall. Arbetet skulle ha påbörjats sommaren 2017.  Anna Nässbjer tror att det kan finnas flera orsaker till att för få anbud kommit, en är att marknaden är överhettad.

– Det byggs väldigt mycket här just nu både kommunala och privata byggherrar och industrin. Det är för många projekt och för få entreprenörer. Kanske är det så att entreprenörerna skulle behöva växla upp. Men det kan även finnas andra orsaker till att vi får för få anbud, till exempel hur anbudshandlingarna är utformade, säger Anna Nässbjer.

Berndt Jonsson, regionchef för Sveriges byggindustrier i Södra Norrland, tycker inte att marknaden är överhettad i Sundsvall.

– Marknaden är het, men inte överhettad. Det finns entreprenörer som vill ha jobb, säger han.

Om entreprenörer vill lämna anbud har även att göra med hur handlingarna är utformade säger han.

– Det har funnits kritik från entreprenörer mot hur Drakfastigheters anbud är utformade och de kriterier som de kräver, vad man kan ställa för ekonomiska stabilitetskrav i handlingarna bland annat som har gjort att många i målgruppen inte känt att de kan lämna anbud, men jag vet inte hur brett de har gått ut med anbudet, säger Berndt Jonsson.

En annan orsak som han kan se till att det kommer in för få anbud är att när man går ut med en upphandling i flera steg så kan marknadsförutsättningarna ha förändrats så att det är svårare entreprenören att få ihop kalkylen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.