Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Små extrahus ska säljas som paketlösning

Publicerad: 2 Juni 2008, 11:00

Det nystartade bolaget Sommarnöjen vill sälja en serie arkitektritade friggebodar som paketlösning. Målgruppen är de som har råd att betala för att få huset levererat och klart utan att göra ett enda handtag själv. Och utan att tjata på hantverkare.


Det finns redan små hus att köpa i byggsats på marknaden. Det nya med företaget Sommarnöjen är att det levererar allt: markarbetet, material, byggarbetet, anslutningen till elnätet och avloppsystemet.

– Vi vill att det ska vara som när man köper en bil. Den är ju inte en bil utan däck, man köper fordonet komplett av en enda säljare, säger Tomas Tjajkovski, en av de två delägarna i företaget.

Ett förföriskt bildspel med tre varianter av småhus i nyfunkisstil presenteras på pressvisningen. De 15 kvadratmeter stora husen ligger nära vattnet i ett skärgårdslandskap med flödande sommarsol.

Men friggebodarnas befrielse från bygglov gäller bara om husen placeras tillräckligt långt från stranden för att inte komma i konflikt med strandskyddet.

Vill man bygga husen så nära vattnet som på bilderna behöver man sannolikt ansöka om att få riva ett gammalt uthus och ersätta det med ett av Sommarnöjens extrahus, påpekar Tomas Tjajkovski.

Han fick affärsidén när han själv skulle bygga ett litet extrahus på Husarö i Stockholms norra skärgård. Han insåg att ett litet hus kräver lika många installationer som ett stort, till exempel vvs och el. En tvist med fönsterleverantören gör att huset fortfarande inte är färdigt.

Han startade därför företaget ihop med byggaren Peter Erelöf. Målgruppen är de som kan betala för att slippa tjafs och krångel.
Husen är främst tänkta att utvidga boytan i ett sommarhus.

Syftet kan vara att flytta ut föräldrarnas stora sovrum eller att ge barnen ett eget hus. De kan också användas som gästhus eller kanske ett avskilt arbetsrum, som skrivarstuga eller musikstudio. En kombinerad bastu och badrum är ett ytterligare ett alternativ.

Husen är vinterbonade och värms upp med direktverkande el. Tanken är att de ska anslutas till det avloppssystem som redan finns på tomten. Och priset är mer än man är van att betala för en friggebod – från 250 000 kronor och uppåt, beroende på valen av material.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.