Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Småföretagare i bygg relativt optimistiska

Publicerad: 26 juni 2018, 08:04

5 av 10 småföretagare i byggbranschen tror att deras försäljning kommer öka under det kommande halvåret.

Foto: Johanna Åfreds

Inom byggbranschen tror fler på ökad försäljning än i höstas, visar Vismas affärsbarometer.


Ämnen i artikeln:

visma

5 av 10 småföretagare i byggbranschen tror att deras försäljning kommer öka under det kommande halvåret. Det innebär en liten ökning i framtidstro jämfört med i höstas och en 8:e plats av 15 på listan över mest optimistiska branscher. Det skriver Visma som i sin affärsbarometer presenterar en ny undersökning bland totalt 824 små och medelstora företag över hela landet.

Sveriges mest optimistiska småföretagare är verksamma inom handel. Där tror hela 61 procent på ökad försäljning. Jord- och skogsbruk samt IT och telekom är andra branscher med stark framtidstro. Betydligt mer pessimistiskt är det inom branscherna vård och omsorg samt skola och utbildning som återfinns på listans två bottenplaceringar.

Inom byggbranschen tror fler på ökad försäljning än i höstas. Trots det tappar branschen en placering på listan över mest optimistiska branscher.

Sammantaget räknar över hälften av landets småföretagare, 51 procent, med ökad försäljning under de kommande sex månaderna. Det innebär att framtidstron är ännu starkare än i höstas, och att den positiva trenden bland småföretagarna fortsätter, skriver Visma.

– De mindre företagen skapar de flesta jobben i Sverige och står för hälften av näringslivets omsättning. Den växande optimismen ger goda förutsättningar för såväl ökade intäkter som ökad sysselsättning. Förhoppningsvis även inom byggbranschen, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

Vismas Affärsbarometer bygger på en enkät som besvarats av 824 små och medelstora svenska företag mellan den 9 och 22 maj 2018. Undersökningen har genomförts sedan 2011 och är en indikator på framtidstron bland små och medelstora företag över hela landet. Detta är femtonde gången barometern tas fram. Den bifogade grafiken visar hur framtiden har bedömts vid de senaste undersökningstillfällena.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

visma

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.