Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Småstaden får Danmarks högsta hus

Publicerad: 11 juli 2019, 04:27

I mars i år fick kommunen grönt ljus för skyskrapan på 320 meter.

Foto: Bestseller

Danmarks rikaste man ska bygga landets högsta hus. Trots de gigantiska proportionerna hörs inga protester när en klädjätte bygger sitt nya huvudkontor i småstaden Brande.


En 320 meter hög skyskrapa i en liten by med 7 000 invånare. Det låter märkligt, men nyligen stod det klart att samhället Brande, mitt på Jylland, blir platsen för vad som kommer bli Danmarks högsta byggnad. Det är retailbolaget Bestseller, med varumärken som Vero Moda och Jack & Jones, som ska etablera sitt nya huvudkontor på orten där företaget en gång startade. Idag har bolaget 15 000 anställda, alltså mer än dubbelt så många som hela Brandes befolkning.

I mars gav kommunen grönt ljus för detaljplanen för skyskrapan på 60 000 kvadratmeter, samt fyra intilliggande byggnader som ska bli bostäder, affärer och kontor. Det är inte långsökt att tro att ett mastodontbygge av ett höghus som kommer att synas från sex mils avstånd skulle väcka upprörda känslor på en liten ort som Brande, annars mest känt för sin medeltidskyrka och vackra väggmålningar. Men så är inte fallet, utan istället har kommunens detaljplanearbete gått ovanligt smidigt.

– Jag har sällan upplevt ett så enhälligt stöd från lokalbefolkningen. Det har närmast varit tråkigt få invändningar på samrådsmötena, säger Henrik Engedahl, som sitter för liberala Venstre i kommunens teknik- och miljöutskott, till Børsen.dk.

När det första spadtaget sätts är ännu osäkert. Brandes borgmästare Ib Lauritsen säger till Ekstrabladet att det inte är troligt att det blir i år.

– Det skulle förvåna mig. Men nu kan jag med lugn i rösten säga att vi har levererat detaljplanen och att det nu är upp till Bestseller att sätta igång när de vill och kan, säger han.

Finansieringen lär inte vara det största hindret för byggstart. Bestsellers ägare, Anders Holch Povlsen, är Danmarks rikaste man med en förmögenhet på 67 miljarder kronor. Han kommer själv att stå för kostnaderna när bygget kommer igång.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.