söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Snabbväxande Byggpartner ökade omsättningen – men marginalen minskade: ”Har förutsättningar att prestera bättre”

Publicerad: 18 maj 2022, 06:53

Omsättningen ökade rejält för Byggpartner i första kvartalet, men vd Sture Nilsson är inte nöjd med rörelseresultatet. Foto: Per Eriksson / Byggpartner

Byggpartner ökade omsättningen rejält i första kvartalet 2022. Rörelseresultatet var lägre, men en stor del av tappet berodde på kostnader för förvärven av storbyggarna Åhlin & Ekeroth och Flodéns som presenterades i april.

Ämnen i artikeln:

Byggpartnerbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Trots en ökad osäkerhet i omvärlden har Byggpartner i Dalarna haft en ökande produktionstakt. Sammantaget ökade nettoomsättningen organiskt med 30 procent till 639 miljoner under första kvartalet.

Orderingången uppgick till 520 miljoner kronor under kvartalet vilket är lägre än motsvarande period föregående år och förklaras delvis av en högre osäkerhet på marknaden. Orderstocken uppgick till cirka 2,6 miljarder kronor i slutet av mars. Efter kvartalets utgång har orderingången stärkts med flera nya entreprenadavtal samt nya projekt i inledande projekteringsfaser.

Läs även: Byggpartner gör miljardförvärv – går samman med Åhlin & Ekeroth: ”Vi ska inte bli en storkoncern”

Under fjolåret inledde Byggpartners styrelse ett strategiarbete som mynnade ut i en uppdaterad tillväxtstrategi. Under april månad tecknades villkorade avtal om förvärv av Åhlin & Ekeroth i Linköping och Flodéns i Göteborg.

”Vi ser flera fördelar med att vi nu blir en större koncern och att vi tillsammans med Åhlin & Ekeroth och Flodéns kan flytta fram våra positioner ytterligare inom ett antal viktiga utvecklingsområden, som hållbarhet, partnering och träbyggnation. Jag ser verkligen fram emot att, om årsstämman så beslutar, snart ha våra nya kollegor och partners ombord för att gemensamt bygga den nya Byggpartner-koncernen. Tillsammans kommer vi att fortsätta utveckla Byggpartner med ambitionen att vara en ledande lokal byggentreprenör på de marknader vi verkar. Det inbegriper ett tydligt fokus på lönsamhet och starka kundrelationer”, skriver Sture Nilsson, vd för Byggpartner, i sitt vd-ord.

Under första kvartalet uppgick rörelseresultatet, exklusive förvärvsrelaterade kostnader, till 17,6 Mkr och rörelsemarginalen till 2,7 procent. 

”Vi har en frisk och väl fungerande kärna samtidigt som jag kan konstatera att delar av vår verksamhet inte har en acceptabel lönsamhet i sina projekt. Det är projekt som främst är hänförliga till regioner utanför Dalarna och Gävleborg. Jag är därför inte nöjd med resultatet. Byggpartner har förutsättningar att prestera bättre än så här, vårt mål står fast om en rörelsemarginal om 5 procent”, skriver Sture Nilsson.

 

Byggpartners Q1 i korthet

■ Nettoomsättningen uppgick till 639,0 (490,7) Mkr

■ Rörelseresultat (EBIT) uppgick till 11,2 (19,8) Mkr. Förvärvskostnader ingår med 6,4 Mkr (0). Exklusive förvärvskostnader uppgick rörelseresultatet till 17,6 Mkr.

■ Rörelsemarginalen (EBIT) uppgick till 1,8 (4,0) procent. Exklusive förvärvskostnader var rörelsemarginalen 2,7 procent. 

■ Resultatet efter skatt uppgick till 7,1 (15,3) Mkr.

■ Resultatet per aktie uppgick till 0,59 (1,27) kronor.

■ Orderingången uppgick till 519,5 (709,6) Mkr

■ Orderstocken vid periodens utgång uppgick till 2 586,9 (2 824,9) Mkr

■ Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -68,1 (-8,1) Mkr

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev