Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Solenergipris till Skanskas första plusenergihus

Publicerad: 2 maj 2013, 11:37

Skanskas kontor Väla Gård utanför Helsingborg har vunnit Solenergipriset 2013.


Solenergipriset delas ut av branschföreningen Svensk Solenergi för att premiera byggprojekt som använder solvärme och solenergi på ett tekniskt och ekonomiskt bra sätt.

Skanskas kontor på Väla Gärd är ett av Skanskas egenutvecklade projekt. Det är byggt som ett lågenergihus som dessutom producerar sin egen energi. Solceller på taket förser huset med el och delar av taket är täckt med sedumväxter. Byggnaden är certifierad enligt miljöklassificeringssystem LEED, högsta nivån Platinum och fick högst poängresultat i Europa, enligt byggföretaget.

Johan Gerklev, miljöchef, Skanska Sverige, gläds åt utmärkelsen.

– I Väla Gård har Skanska visat att framtiden redan är här. Kontoret är vår första plusenergibyggnad och projektet har tidigare uppmärksammats som Europas grönaste byggnad enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED. Priset ger oss definitivt energi att fortsätta vårt arbete med att leverera framtidens gröna lösningar till våra kunder, säger Johan Gerklev, miljöchef, i ett pressmeddelande.

Han anser att tiden nu är mogen för gröna investeringar även ur ett ekonomiskt perspektiv.

Juryns prismotivering lyder: ”Tekniskt och estetiskt väl utförda byggnader som på ett förtjänstfullt sätt visar möjligheterna att kombinera låg energianvändning med byggnadsintegrerad solel i nya byggnader.”

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.